Тържество за Международния ден на ромите стягат в училище "Найден Геров" в Столипиново

Тържество по случай 7 май - Международния ден на ромите, ще се проведе този петък в Средно училище "Найден Геров" в квартал "Столипиново" в Пловдив. Ученици от началния курс ще изнесат представление пред родители и жители, а събитието е част от дейностите по проекта "Всички заедно - за по-добро образование и здраве", реализиран от Община Пловдив по програма "Здраве и образование за всички" с финансовата подкрепа на Българо-швейцарска програма за сътрудничество. Проектът е на обща стойност 1 077 495 лв. и има за цел образователната и здравна интеграция на ромите и други уязвими групи, живеещи на територията на квартал "Столипиново" в Пловдив и в град Куклен.

Като част от проектните дейности е планирано строителство на Образователен център в дворовете на училищата "Найден Геров" и "Кирил Нектариев" в Столипиново. Там ще се провеждат разнообразни извънкласни дейности с цел да се намали броят на отпадащите ученици от малцинствен произход. Общинска фондация "Пловдив 2019", която е партньор по проекта, ще се включи активно в работата с ромските деца. Проектът "Всички заедно - за по-добро образование и здраве" предвижда и облагородяване на двора и изграждане на детски площадки на територията на ДГ "Лилия", която се намира в непосредствена близост до двете училища.

В рамките на проекта ще се изгради и Здравен център към ДКЦ "Изток" с 5 медицински кабинета, които ще бъдат оборудвани със съвременна диагностична апаратура. В тях ще работят специалисти в областта на общата медицина, педиатрията, акушерството и гинекологията. Началото на проектните дейности бе предшествано от интензивна комуникация между представители на Община Пловдив, Българо-швейцарска програма за сътрудничество и правителството на Швейцария. В тази връзка през юли 2016 г. председателката на швейцарския парламент Криста Марквалде се срещна с кмета на Пловдив Иван Тотев и посети главните обекти на интервенция по проекта в Столипиново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони