Търновалийски: Притесненията на някой партии, че ще изгубят вота ограничи изборните права на хората

Избори 2021. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

„Притесненията на някои политически сили от загуба на Парламентарните избори доведе до ограничаване на изборните права на хората, които не могат да отидат до изборните секции." Това коментира Георги Търновалийски, водач на листата на БСП за България за област Пловдив, по повод отказа на Общинска администрация в Калояново да изпълни и разпоредбите на българското законодателство, и решенията на РИК 17-Пловдивски район и ЦИК, е грубо нарушаване на ИК.

„Въпреки подадените 12 броя заявления за подвижна избирателна секция, секретарят на общината превишава своите правомощия и отказва да подаде искане за създаването й. В рамките на 15 дни версиите на администрацията по въпроса се разминават значително, без да си дават сметка, че всяко писмо и жалба се вписва в регистрите на ЦИК и РИК. Видно от тях е, че ту има подадени заявления, ту те са подхвърлени, а според последното писмо, такива липсват.

Считаме, че общинска администрация в Калояново трябва да уеднакви версиите си по трите решения и да предприеме действия, с които да даде възможност на лицата с трайни увреждания да упражнят правото си на глас. Всяко друго действие, от страна на общинска администрация, е грубо неспазване на ИК. Във връзка с това сме сезирали ЦИК, а при липса на адекватни действия ще защитим правото на всеки български гражданин да упражни правото си на глас и ще сезираме Комисията за защита от дискриминация", категоричен бе Георги Търновалийски.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика