10 000 унгарци протестираха за свобода на медиите

Мегз показа зърна на светско парти

Заев: Никога не сме били толкова близо до решение за името

Печено морско свинче? Не, мерси Най-странните ястия по целия свят

Иконите на Дончо Дончев Картините могат да бъдат разгледани в галерия “Валер” до 11 май

Индия ще конфускува имоти на избягали от страната престъпници

„Лъвове” печелят конкурс за красота Награди за Peugeot 308 и Peugeot 3008

Меркел призова момичетата да учат инженерни науки

Марта Вачкова опипа Наум Шопов Между снимките на „Откраднат живот”

748 кандидати се явиха на изпит за 31 прокурорски места

Държавният департамент за България: Корупцията във всички клонове на властта остава проблем

Турски съд прати в затвора учителка с 6-месено бебе

Министър Нанков: През 2024 г. ще пътуваме по „Хемус“ от София до Варна

Ердоган: Бизнесът трябва да приветства извънредното положение, то забранява стачките

ВМРО: Предложението за депутатските заплати е популистко

Търновец, студент по медицина в Кьолн, издаде учебник Амбициозният младеж е признат и за най-успешния в университета

Амбициозният търновец е избрал специалност „Психиатрия“.

Ивайло Иванов от Велико Търново, който тази година завършва медицина в университета в Кьолн, Германия, издаде учебник. Научното помагало „Химия за медици“ е на немски език, излязло е от печат преди месец и вече се разпространява във всички медицински университети, както и по интернет в цял свят. Трудът на студента отличник е от 251 страници и съдържа 17 глави по теми, по които той е работил при подготовката на други студенти. Изданието е богато илюстровано и съдържа много примери, химически уравнения и формули.

14-1

„Този учебник е създаден по желание на посещаващите моя курс „Химия за медици“ в университета в Кьолн.Много често бях питан от студентите за писмена форма на курса ми. Нещо, което да обяснява на начално ниво материята и стъпка по стъпка да обяснява всичко разбираемо“, гласи посланието на Ивайло Иванов в предговора на учебника.

В заключение търновецът заявява, че е отворен и благодарен за отзиви, предложения и критики. Той не е пропуснал да благодари за израстването си и на своите родители- Илияна и Христо Иванови.
Още докато следва, Ивайло Иванов  преподава на по-младите си колеги. 25-годишният възпитаник на Природо-математическата гимназия във Велико Търново вече 13  семестъра води семинарите по химия по специална програма на чуждестранния ВУЗ.

„Тази програма дава възможност на най-добрите студенти да се изявят още докато учат. Часовете, които Ивайло води, се наричат „туториуми“ и са семинарни упражнения. Химията е най-тежкият изпит за всички студенти в първи и втори курс. Понякога се случва някои от бъдещите медици да го държат по 7-8 пъти. Без този изпит не може да се продължи следването и изучаването на биохимия“, обяснява майката на Ивайло Илияна Иванова.

Тя разказва, че ръководството на университета поверило отговорната дейност на сина й още като първокурсник, след като издържал изпита с най-висок успех от всичките 150 студенти. Гордата майка споделя, че студентите в Кьолнския университет всяка година гласуват за любим преподавател и Ивайло получил тяхното признание.

„През 2014 и 2015 година се класирах на първо, а през 2016 г. – на второ място. При анонимното гласуване бях оценен на първо място за „Награда за обучението“. Това е голяма чест, тъй като се състезавах с професори и доценти с дългогодишен стаж и опит, докато аз съм все още само студент. Научих, че ще получа приза за отлично качество на преподаване в хуманната медицина на специална церемония през януари. Това за мен е огромно признание“, сподели Ивайло Иванов.

Наред с това постижение амбициозният младеж е признат и за най-успешния студент на университета. Ивайло Иванов доверява, че повече от половината му колеги, на които той е преподавал химия, са се справили успешно с трудния изпит. В писмените си мотиви за дадената подкрепа за нашенеца много студенти написали до ръководството на престижното учебно заведение: „Омръзна ни да седим по земята и по первазите на прозорците. Осигурете по-голяма зала за лекциите на нашия преподавател, защото са изключително интересни.“

Илияна Иванова разкрива, че отначало Ивайло искал да стане детски хирург, но след това интересът му се насочил към пластичната хирургия. Голямата страст на младия търновец обаче е биохимията и е привлечен и от научни изследвания. Затова не случайно още като първокурсник находчивото момче започнало работа в лабораторията на една от най-големите кьолнски болници, в която се изследват пациенти, имащи проблеми със съня и дишането.

Междувременно се захванал да работи за немска частна фармацевтична компания за медицинска козметика със седалище в Берлин.

„Ангажиментът му е да пише статии и да отговаря на клиентски запитвания за продуктите. Ивайло сътрудничи и на най-известното немско медицинско списание. Срещу публикациите получава учебници и литература, които са му необходими за обучението“, допълва Илияна Иванова.

Тя обяснява, че синът й имал завидни успехи още като ученик. Като зрелостник станал носител на наградата на община Велико Търново „24 май“. Призът от 1000 евро момчето инвестирало в образованието си. Ивайло сам избрал университета, в който да учи, заминал за Кьолн, кандидатствал и го приели. Младежът владее перфектно немското слово и в Германия не искали да повярват, че това не е родният му език. Говори свободно още френски и английски език. Родителите на петокурсника все още не са му ходили на гости там.

„Изключително съм доволен от университета. Медицината е тежка наука и аз трябва много да чета. На занятията ни показват последните научни открития, най-новите изследвания, които учените правят. Наложи ми се да посетя и цикъл лекции „Смърт и тъга“. На тях ни учат как да съобщаваме трагичните новини на близките на пострадалите и починалите. Посещавам и часове по желание, в които студентите гледат всички медицински сериали, които Холивуд създава, и след това ги коментираме“, споделя Ивайло Иванов.
Кадърният търновец е категоричен, че след дипломирането си няма да се върне в България. „Животът в Германия е прекрасен и хората с потенциал и качества се оценяват високо. В тази страна на почит са умните и способните. Мога да работя с най-модерната техника, мога да правя изследвания, мога да направя важно научно откритие“, изрежда преимуществата Ивайло Иванов.

Амбициозният нашенец е получил стипендията на провинция Северен Рeйн-Вестфалия. Това е награда, която се връчва на най-талантливи студенти независимо от етапа им на следване. Половината от сумата се осигурява от частно лице, а останалата – от Министерството на иновациите на Северен Рeйн-Вестфалия. Подборът е изключително строг и в това състезание могат да участват всички студенти по медицина в Кьолн.

„Ивайло трябваше да изкара общо 13 семестъра, за да завърши медицина, и след това се наложи да избере областта, в която да специализира. Предпочел е психиатрията, защото работи с интересни преподаватели и учени в тази област. Набляга на здравословното хранене и фитнеса. Слабост му е марковата козметика, която купува от специализиран магазин в Дюселдорф. При едно от посещенията си в търговския обект, направил впечатление с познанията си и в тази област и му предложили 3 дни да работи в парфюмерията“, реди щастлива майката на преуспяващия търновски студент.

Илияна Иванова споделя още, че в момента даровитият й син завършва 14-ия си семестър и чете усърдно, защото през октомври ще полага държавен изпит. Амбициите на младия медик са насочени към Канада, но за да му признаят там дипломата и да може да практикува, ще се наложи да държи приравнителни изпити.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Това е много хубаво и повод за гордост за близките му, но щом не смята да практикува у нас, за българите си остава едно абстрактно понятие, което нито може да ги сгрее, нито да им допринесе нещо. Когато повече от тия успелите почнат да се завръщат у нас с идеята да работят за тази страна, а не само за собствената си личност, тогава ще им се възхитим и ние.

  2. Браво на момчето! Трудът му е доказателство какви олихофрени са нашенските изуйгащи ог селтака желев и филип диитров та до кунева дето искат да взаимстваме сляпо всичко западно.

  3. “Кадърният търновец е категоричен, че след дипломирането си няма да се върне в България. „Животът в Германия е прекрасен и хората с потенциал и качества се оценяват високо. В тази страна на почит са умните и способните. Мога да работя с най-модерната техника, мога да правя изследвания, мога да направя важно научно откритие“, изрежда преимуществата Ивайло Иванов.” Бравосъ на това талантливо момче!Такива българи трябва да прославят България.Че няма да се върне тук е ясно.Бог му е дал виждане и път. Но питам се,кога и нашата малка,окрадена и нещастна страна ще се отърси от омразата и ще стане като Германия-да цени добрите и умни ,даващи труд и умения хора? Кога България ще се промени към добро?Кога ще задържи младите си хора?

    1. пич, малко си сбъркан по отношение на германия, ама айде… прав си, че слушайки германците изпаднахме до това ниво.

  4. Ne sam saglasen s vaprosnia TALANT!
    Ot vsicki darjavi v koito sam imal vazmojnost da ucha , specializiram i rabotq, ustanovix , che nqma po dobra systema ot FRENSKATA, koqto dava ravni chansove i prekrasni vazmojnosti za pechelene kakto v darjavnata taka i v privat praktika!!

  5. Впечатлена съм от трудолюбието и успехите на Ивайло Иванов.Очаква го изключително бъдеще в областта на медицината.Дерзай!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.