Търновка вае бижута от цветя

За направата на уникалните аксесоари Миглена Петрова сама отглежда цветята

Миглена Петрова от Велико Търново вае бижута от истински цветя. От седем години талантливата болярка изработва уникалните дамски накити от живи градински и полски цъфтящи растения, запечатани в смола. Оригиналната технология и ефектните модели привличат вниманието на ценителите на нестандартното изкуство.

Миглена Петрова е завършила икономика и немски език в езикова гимназия в старата столица, но признава, че сбъднала житейската си мечта, едва когато се посветила на хобито си. Отначало се запалила по тази технология като приятно занимание, а постепенно го превърнала в занаят и в начин за изкарване на прехраната на семейството си. В работата по накитите неизменно я подкрепя съпругът й и дори и помага.

Преди седем години началото било трудно, тъй като липсвала всякаква информация за тази рядка технология. „Беше мъчна работа, защото имах желание, някаква идея, дори представа, но не знаех как да го направя. И може, би това е най- сладкото - когато сам стигаш до пътя, след многократни опити", категорична е Миглена.

Първото и много важно условие, за да се получат ефектни бижута е, сам да отгледаш цветята.

„Грижиш се с цветята с много любов и тогава, когато са най- красиви, трябва да ги откъснеш и изсушиш. 50% от майсторлъкът е в изсушаването. И тогава от тях се избира най- доброто и се пристъпва към обработка", разкрива тънкостите на заниманието Петрова.

По думите й, преди да се изсушат цветовете, се избира най- красивия и представителен цвят. Трябва да се намери точното време на цъфтеж, когато цветето не нито много напъпило, нито пък много разцъфнало с увехнали краища. Миглена през смях разказва, че изсушава цветята в големите речници по немски език, които пази от времето, когато била ученичка в Езиковата гимназия. Тя уточнява, че се сушат в големи сухи книги поне 20 дни. Великотърновката допълва, че не всяко цвете става за тези оригинални бижута заради структурата му.

Най-подходящи за изящните накити са теменужки, орхидеи, кралското мушкато, цикламената налва, върбинките, глухарчетата, астрите и маргаритите. Розите са едни от най-атрактивните растения и от тях стават и най-ефектните накити.

„От българската роза правим най-атрактивните бижута. Розата е запазена в релефен вид, а не в сплескан, което е много по-трудно за изработка", споделя сръчната търновка.

За направата на накитите тя не прави компромис с материалите. Използва само висококачествена пречистена смола от Франция. Цветето не се залива еднократно, а процедурата се повтаря няколко пъти, като ошкурва и изглажда листенцата. Когато пък са дребни цветове като незабравките, грижливо подрежда композицията върху основата. За своите клиентки ваятелката на красота предлага освен колиета, пръстени, гривни и обеци, и комплекти с по няколко артикула, както и ефектни шноли за коса.

Изработката на едно бижу отнема около два месеца, като се започне от отглеждането на растението, изсушаването и превръщането му в  красив и неповторим аксесоар. Милена Петрова уточнява, че едни от най-добрите й клиентки са българките.

"Нашенките са много красиви жени, обичат да изглеждат добре, да бъдат гримирани, да са с красиви аксесоари. Българката е и много взискателна жена към себе си", изтъква Петрова.

Сред чуждестранните й клиентки, редом до българските жени Миглена поставя и рускините, които също държали изключително на външния си вид и обичали да се гиздят. Германки, японки и англичанки пък най- вече ценели това, че бижутата са ръчна изработка.

Освен, че е автор на стотици уникални накити, когато ги предлага, великотърновката съветва и дамите кой аксесоар е най- подходящ за тях. Според нея, жената трябва да съобразява различните бижута с формата на лицето си, косата, външната визия, а не да се влияе сляпо от модните тенденции. За по-дребничките и миловидни жени отиват по-изящни и малки обеци и колиета, на кръглоликите - дълги обеци, за да се издължи лицето, се мотивира тя.

В момента в ателието на Миглена кипи трескава подготовка за предстоящите коледни празници. Семейството й усилено изработва нови серии и комплекти от уникалните накити, които за втора година ще изложи в голям търговски център в София.

Коментари

Задължително поле