Търновка закичи село с българския трикольор за 3 март

Красимира Ботева уши 50 знамена, изработи 500 мартеници и организира пищен концерт в Пушево

Красимира Ботева от Велико Търново закичи 50 къщи в близкото село Пушево с българския трикольор по случай националния празник 3 март.

Дейната дама сама ушила знамената и заедно с председателя на Народно читалище „Сполука 1923” Ангел Ангелов и доброволци украсили сградите с байраците. Инициаторката решила да организира грандиозно тържество за жителите и гостите на китното селище, което е на 13 километра от старата столица.

Красимира Ботева дни наред работила упорито , за да осъществи родолюбивата си идея. Измайсторила 500 мартеници и подготвила бисквити с изображения на българското знаме и на знакови исторически обекти. Изненадите раздала на всички присъстващи, заедно с текст на песента „Хубава си моя горо” на български език и на латиница. Ботева украсила входа на читалището с бели, зелени и червени балони. За малчуганите приготвила малки знаменца. Към тържествените прояви родолюбивата търновка, която има къща в Пушево, приобщила всичките 113 жители на селото, сред които има 6 английски семейства, една руска фамилия, британец от Ямайка, едно турско семейство от град Измир.

„Чужденците съжителстват прекрасно с местните хора. Те са много креативни и инициативни. Иностранците много се впечатляват и респектират от българския фолклор и традиции. Заради това реших да ги включа в празничната програма”, сподели Красимира Ботева.

Търновката, която е член на дамския клуб „Зонта интернешънъл” в старата столица, организирала пищен концерт в салона на културната институция в Пушево. На сцената с музикално изпълнение се изявило британското семейство Ели и Гари Мартин, както и 8-годишната им дъщеричка Милица. За малката певица със звучно българско име, Ботева осигурила национална носия.

В музикалната програма участвали още танцьори самодейци от село Павел, даровити деца акордионисти, фолклорен състав от 5 певици от Пушево. Всеки от участниците получил грамота и плакет.

Организирано било и кулинарно изложение като всяка чевръста домакиня от селото се представила със свой специалитет. След музикалната програма, веселието се пренесло на площада, където се извили кръшни хора, а присъстващите били привлечени и от дъхави мезета, приготвяни на барбекю. Вечерта пък е организирана дискотека за младежите.

По време на забавленията, всеки присъстващ имал възможност да се снима за спомен пред огромен постер на фона на прочутите пушевски жълти кактуси.

„Хрумна ми да изпиша на постера Пушевоуд по подобие на Холивуд. Идеята е, че може да не стигнем до известния американски град, но до чудното село Пушево, което е съвсем близо до старопрестолнината, всеки може да дойде”, обяснява Красимира Ботева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони