Търновка стана донор и спаси четирима души с органите си

61-годишна жена от Велико Търново стана донор и спаси с органите си живота на четирима души. Пациентката на областната болница в старата столица на 12 октомври изпаднала в мозъчна смърт, в следствие на инсулт.

Близките и взели хуманното решение да дарят органите и те да бъдат трансплантирани на други тежко болни пациенти. Тяхната родственица е шести пациент изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2016 г. в стационара и трети реализиран донор.

Експлантацията на сърцето, черния дроб и бъбреците на търновката бяха извършени в четвъртък в столичната УМБАЛ „Света Екатерина“, чийто екип в ранните часове същия ден е взел донора.

Сърцето ще бъде трансплантирано в УМБАЛ „Света Екатерина“, двата бъбрека - в Университетска болница „Лозенец“ УМБАЛ, а черният дроб във Военномедицинска академия.

Към момента чакащите за трансплантация на сърце и бъбреци и потенциални реципиенти у нас са 1016. От тях 28 са нуждаещите се от сърце, а 988 от трансплантация на бъбрек. Чакащите черен дроб са 44 души. От началото на 2016 г. шанс за живот след донорство са получили 31 човека, като са извършени 20 бъбречни и 7 чернодробни трансплантации, както и 4 трансплантации на сърце.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България