Търново в готовност за обилен сняг и -20 градусов студ

Велико Търново и селищата в общината са подготвени да посрещнат очакваното в края на седмицата влошаване на времето, обилен снеговалеж и понижаване на температурите. По указания на кмета Даниел Панов заместник-кметът проф. Георги Камарашев проведе работна среща с представителите на фирмите, ангажирани с дейността по зимна поддръжка на пътната мрежа - "Нелсен Чистота" и ОП "Зелени системи".

Доуточнени са мерките и дейностите, територията на града е разпределена на райони, създаден е работен график за всички дни, в които има риск от усложнена метеорологична обстановка.

Община Велико Търново мобилизира целият си човешки и тухнически ресурс , заради предстоящите студове, информира зам.кметът Георги Камарашев.В двудневен отпуск , за да са отпочинали и готови за прогнозните температури от - 20 градуса са служителите от общинското предприятие "Зелени системи". "Щом завали и се образува лед 60 човека ще го почистят , работейки и извънредно", обобщи Камарашев.За да бъде изчистен своевременно градът от кметството са изготвили и график за всеки жилищен район, който ще бъде обезпечен с техника и от няколко частни компании.

Фирма "Нелсен Чистота" разполага с 25 машини, сред които 10 снегорина, 8 камиона за разпръскване на инертни материали, три самосвала, две фадроми и др. Служителите на общинското предприятия "Зелени системи" ще чистят тротоарите, парковете и обществените пространства с няколко роторни снегорина и райдер, пригоден за зимни условия. Фирма "Пътни строежи ВТ", която отговаря за зимната поддръжка на общинската пътна мрежа, също разполага с необходимия брой машини и инертни материали.

След проведени разговори фирмите партньори на Община Велико Търново "Политрейд Кънстръкшън", ЕТ "Надежда - Надежда Христова" и "Водстрой ВТ" осигуряват допълнителна техника за снегопочистване, включително малогабаритни машини за по-тесните улици, както и шофьорски състав.

Кметът Даниел Панов призова великотърновци да не паркират автомобилите си по начин, създаващ трудности при снегопочистването, да се съобразяват с метеорологичните условия и да не предприемат пътувания, ако не е наложително.

Със заповед на Даниел Панов дните 5 и 6 януари /четвъртък и петък/ са обявени за неучебни за всички училища на територията на Велико Търново и селищата в общината. Мярката е превантивна, с цел опазване на здравето на децата и учениците и мотивирана с прогнозираното влошаване на времето, застудяването и риска от остри респираторни заболявания. Детските градини и яслите ще работят без прекъсване в тези дни, по обичайните си графици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони