Снежна буря и катастрофи затрудниха трафика по пътя Варна-Добрич

Снегонавявания затвориха пътни участъци в община Казанлък

Кастингът на Слави за политици тръгва в началото на февруари Желание да участват са изявили 3 777 души

Цветлин Йовчев за последните убийства: Нещо се случва в подземния свят, има раздвижване

21-годишната жена, пострадала при вчерашната катастрофа край Хасково, се нуждае от кръв

Тръмп обяви „награди за фалшиви новини“

Николай Нанков: Магистрала „Струма“ ще бъде завършена през 2018 година, без участъка в Кресненското дефиле и тунела „Железница“

Арестуваха 9 души, транспортирали кокаин, скрит в ананаси

Протест в Сливен срещу увеличението на таксите за ясли и детски градини

Удължава се грипната ваканция в Пернишка област

Днес е Атанасовден

Затворени са проходи и пътища заради обилен снеговалеж

Жълт код за силен вятър в цялата страна

Рекс Тилърсън обеща, че американската армия ще остане в Сирия

Убиха бос на мафията в Гърция

Търновските криминалисти с апел : Не давайте пари след обаждане по телефона!

Снимка: Архив

Великотърновски криминалисти апелират към гражданите да не дават пари на непознати след телефонни обаждания. Най-нашумелите сценарии в последните седмици в региона са обаждания по телефона от двама души, като единият се представя за полицай, който обяснява, че има информация, че ще се извърши измама и е необходимо да съдейства. Другият заплашва жертвата, че е пред входната и врата на апартамента и ще влезе да й вземе парите и ще я убие. Мнимият полицай й дава указания да събере всички пари от дома си, да ги сложи в една торба и да ги хвърли през терасата на апартамента си, като същите в последствие ще й бъдат върнати.

Друг актуален сценарий е с обаждане на мними полицейски служители. Измамниците се представят за висшестоящ служител в полицията, прокуратурата или съда,  който търси жертвата под предлог, че институцията се нуждае от преводач. Извършителят на престъплението се обажда на случаен принцип на потърпевшите, като ги подбира по обяви в интернет или печатни издания, предимно  учители, агенции за превод, туристически фирми, офиси за недвижими имоти, на други подобни или случайни телефонни номера – стационарни или мобилни.

Обект на този сценарий стават най-често по-млади хора, владеещи чужди езици. Обяснява се на „жертвата”, че в управлението на полицията е задържан чужд гражданин и са необходими услугите на преводач. Впоследствие се дават указания, че “задържаният” трябва да се обади на близките си в чужбина, но няма ваучер и молят, хваналия се на уловката  да закупи такъв, като им диктува номера с обещанието, че  парите ще му бъдат възстановени в управлението на полицията, когато се извърши преводът. Поддалите се на лъжите биват въвеждани допълнително в заблуждение, като с тях започват да се свързват измамници, представящи се за известни адвокати, които също са ангажирани със случая. Те им обещават голяма сума пари, след като всичко приключи. Обещават, че ще се срещнат на по-късен етап, за да уредят финансовите си отношения, защото към момента уж са възпрепятствани от семейни ангажименти. Под предлог, че трябва да се даде подкуп на разследващия, потърпевшите са уговаряни да изпратят пари, чрез банкови институции, които осъществяват финансови преводи на чужд граждани в Сърбия или в друга съседна на България държава.  

През последната седмица две възрастни търновки „изгоряха” общо с близо 20 000 лв., след като станаха жертви на телефонните измамници.

От полицията апелират при получаване на подобен вид телефонно обаждане гражданите незабавно да сигнализират на тел. 112.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.