На 21 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 21.11.2019

Доналд Туск е новият председател на ЕНП

Американският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за сделката за F-16

Бойко Борисов е благодарил на Манфред Вебер за призива му да се свали мониторинга върху България

Москва върнала на Украйна повредени кораби

Борисов: С Ангела Меркел вярваме, че ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС

Премиерът Борисов е поканил Себастиан Курц в България

Свалките пречат на успеха в тениса

5 години плащаме за отнето предимство Цената на „Гражданска” ще нарасне с 240% за няколко бири

БАБХ изтегли от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради листерия

Дервиши се завихрят в НДК „Сема” - ритуал и спектакъл в едно

Под земята печатат нови паспорти До края на годината се разбира кой ще прави картите с чип

Признаване на разходи за служебен автомобил

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 ноември 2019

Търновските криминалисти с апел : Не давайте пари след обаждане по телефона!

Снимка: Архив

Великотърновски криминалисти апелират към гражданите да не дават пари на непознати след телефонни обаждания. Най-нашумелите сценарии в последните седмици в региона са обаждания по телефона от двама души, като единият се представя за полицай, който обяснява, че има информация, че ще се извърши измама и е необходимо да съдейства. Другият заплашва жертвата, че е пред входната и врата на апартамента и ще влезе да й вземе парите и ще я убие. Мнимият полицай й дава указания да събере всички пари от дома си, да ги сложи в една торба и да ги хвърли през терасата на апартамента си, като същите в последствие ще й бъдат върнати.

Друг актуален сценарий е с обаждане на мними полицейски служители. Измамниците се представят за висшестоящ служител в полицията, прокуратурата или съда,  който търси жертвата под предлог, че институцията се нуждае от преводач. Извършителят на престъплението се обажда на случаен принцип на потърпевшите, като ги подбира по обяви в интернет или печатни издания, предимно  учители, агенции за превод, туристически фирми, офиси за недвижими имоти, на други подобни или случайни телефонни номера – стационарни или мобилни.

Обект на този сценарий стават най-често по-млади хора, владеещи чужди езици. Обяснява се на „жертвата”, че в управлението на полицията е задържан чужд гражданин и са необходими услугите на преводач. Впоследствие се дават указания, че “задържаният” трябва да се обади на близките си в чужбина, но няма ваучер и молят, хваналия се на уловката  да закупи такъв, като им диктува номера с обещанието, че  парите ще му бъдат възстановени в управлението на полицията, когато се извърши преводът. Поддалите се на лъжите биват въвеждани допълнително в заблуждение, като с тях започват да се свързват измамници, представящи се за известни адвокати, които също са ангажирани със случая. Те им обещават голяма сума пари, след като всичко приключи. Обещават, че ще се срещнат на по-късен етап, за да уредят финансовите си отношения, защото към момента уж са възпрепятствани от семейни ангажименти. Под предлог, че трябва да се даде подкуп на разследващия, потърпевшите са уговаряни да изпратят пари, чрез банкови институции, които осъществяват финансови преводи на чужд граждани в Сърбия или в друга съседна на България държава.

През последната седмица две възрастни търновки „изгоряха” общо с близо 20 000 лв., след като станаха жертви на телефонните измамници.

От полицията апелират при получаване на подобен вид телефонно обаждане гражданите незабавно да сигнализират на тел. 112.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.