На 15 август 2018 да почерпят

Не е било възможно да се предвиди срутването на моста в Генуа

Христо Иванов заложил „бомбата“ в Търговския регистър Бившият правосъден министър оставил стратегическото звено без резервен център

Екопроблеми в Рила няма, те са на плажната ивица по Черноморието

200 хил. коли остават без „Гражданска“ От събота шофьорите трябва да сключат нова полица

Тереза Мей: Заплахата от тероризъм във Великобритания остава много висока

Гуардиола с часовник за 170 000 евро

Български тираджия оцелял по чудо в Генуа Жертвите на срутването вече са 35

Обжалваме, ако ни скъсат на шофьорски изпит Комисия отменя решението на изпитващия, ако установи нередности

Влизаме в топ 10 по ръст на БВП Инвестициите се увеличиха с 4,4%

МВР строи Дворец на паспорта за 370 млн. лв. Обявяват утре обществена поръчка за нова система за лични документи

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 15 август 2018

От последните минути: Освобождават двамата гръцки военни от затвора в Одрин

39 общини взимат до 20 млн. лв. 200 фирми получават до 1 млн. евро

Мотор с фалос се заби в автомобил

Търновските учители с по-висок процент за прослужено време и квалификация от колегите си в страната

Снимка Архив

Седма отчетно-изборна конференция проведе Синдиката на българските учители във Велико Търново. Участваха 62-ма делегати от общо 781 членове на местната профсъюзна структура.

Според Мария Георгиева, ръководила над 20 години местната организация, основните проблеми през отчетния период са произлезли от прилагането на Закона за предучилищното и училищното възпитание. „Върху колегите се изсипа лавина от документи, с които те трябва да се справят за много кратко време. Споделят с тревога, че бумащината е голяма и се отнема ценно време, което би могло да се използва за пряката учебна работа”, заяви Георгиева.

Тя изтъкна, че сключването на колективните трудови договори е основно за дейността на организацията. Отрасловият договор за системата на средното образование е много добър. Той защитава и работните места, и съдържа изключително важни клаузи, които са в защита на колегите, смята синдикалният председател.
„Друг е въпросът, че няма достатъчно категорични механизми за санкциониране на директорите, които се опитват да заобикалят и да не спазват някои от договорените каузи”, каза Георгиева.
Последният договор с Община Велико Търново е сключен през месец февруари тази година и съдържа 18 клаузи.

„Договорен е процент за прослужено време от 1,1 при 1,00 на национално ниво. По-висок е и размерът на сумата за квалификация – 1% в отрасловия, а в общинския е 1,1%. Учителите ще имат възможност безплатно да ползват плувния басейн в СУ „Емилиян Станев”. За персонала в детските градини от години Общината поема разходите за медицински прегледи. За началото на учебната година на детските учителки се изплащат и по 50 лева за закупуване на учебно-помощна литература. Общината поема финансирането на отбора ни, който участва в учителската спартакиада, организирана от СБУ, като ние традиционно сме призьори в дисциплината „дартс”, отбеляза Мария Георгиева.

Според нея увеличението на учителските заплати е трябвало да се случи отдавна, защото липсата на кадри за професията ще се задълбочава. Георгиева е категорична, че малките училища не бива да се закриват. Държавата трябва да се ангажира с тяхното финансиране извън правилото „парите следват ученика”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.