ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

САЩ призоваха Турция да покаже въздържаност в Сирия

„Левски“ сгази австрийци с 3:0

Българските вина и мед са хит в Германия Цените на бутилките започват от 4 евро, а таван няма

Германските социалдемократи гласуваха за преговори за коалиция с Меркел

Ергодан заяви, че операцията в Африн ще бъде завършена в много кратки срокове

Памела Андерсън асистира на известен илюзионист

Ким Кардашиян пак се разголи

Видимостта на магистрала „Тракия“ е намалена поради мъгла АПИ съветва шофьорите да карат внимателно

Не вършим нищо незаконно, твърдят създатели на криптовалута

Кметове договориха методика за финансиране на общинските болници

Лозан Панов се е поставил над закона, като не е подал имуществена декларация пред Сметната палата

Бабинден бе отбелязан на площада в Несебър

Антон Недялков: Бях пред край на кариерата

Дейвид Джеймс ексклузивно пред „Труд“: Берба е елегантен и нестандартен

Търновски адвокат надви актовете на НАП в съда

Иван Денев Снимка: личен архив

Великотърновски адвокат надви ревизионните актове на НАП в съда. Иван Денев доказа пред ВАС и магистратите са приели, че началниците на сектори в приходното ведомство не могат да участват в издаването на актове, а единствено служители на експертно ниво.

Според юристът решението на върховната институция е революционно и с него напрактика се признава, че всички издавани по настоящем ревизионни актове на данъчните могат да бъдат обявени за нищожни.

До това съдебно становище се е стигнало след като Денев атакувал пред Темида начет за над 30 000 лв на габровска фирма. Актът бил издаден на частниците с мотивите, че са ползвали ДДС чрез фиктивни сделки и им е начислен корпоративен данък. Санкциите били обжалвани най-напред пред Административния съд във Велико Търново. Първата съдебна инстанция обаче отхвърлила жалбата като неоснователна. Казусът стигнал до Върховния административен съд, който се е произнесъл в полза на частното дружество.

„За да стигнем до това решение, водихме битка повече от година. Жалбата, която депозирах предизвика смут сред съдиите от ВАС, които се разделиха на две крайни мнения. Част от магистратите подкрепят възражението, че началниците на сектори в НАП не могат да издават ревизионни актове, а другата част от съдиите смятат, че това е редно и начетите са валидни.В крайна сметка ВАС приложи правилно закона като се мотивира, че актовете трябва да се издават от данъчни експерти, чиито длъжности са изрично посочени в закона“, коментира адвокат Денев.

Юристът подчертава, че това е много сериозен пробив по казуса, тъй като 80 % от делата, които се гледат в Административните съдилища, които гледат данъчни дела, са за оспорване на такива ревизионни актове.

„Адмирирам това първо по рода си решение на висшата съдебна институция по данъчни дела, в което две дами в качеството си на върховни съдии приложиха много стриктно закона , както и мотивите от тълкователно решение на ВАС от 2015 г“, категоричен е Иван Денев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

  1. BRAVO NA ADVOKATA,VECE IMA GOLJAM REJTING NAGORE.MOZE DA E I NOMER EDNO PO TARGOVSKITE DELA. IMA VECE REPUTACIJA PERFEKTNA.POBEDITEL NA NAJVISOKO NIVO.BRAVO NA NEGO.

  2. Глупости!!! Няма цитирано нито номер на решение, нито се споменава нищо за мотивите. Празни приказки и реклама за адвоката без покритие. Те и без това адвокатите обират хората повече от данъчните. По-големи вампири са.

  3. Те-адвокатите като Иван Денев са си добре. Ама данъчните, горките, са много притеснявани отвсякъде. Та може ли някой да ми изпрати ТР 13095/2015 че не мога да го огкрия.

  4. Ако някой се съмнява в резултата: по повдигнатия от мен въпрос вече е налице образувано ТД 10/2016 г., ОСС на ВАС, насрочено за 15.11.2016 г. Движи се със светлинна скорост. 🙂

  5. Uакво ли ще стане, ако г.н Денев разбере че органи в НАП, възлагащи проверки и ревизии оказват влияние и натиск върху ревизорите , за да напишат или за да не напишат сума за облагане? Обществено достояние е, че така се прави във Варна -Т. Доколко една ревизия е безпристрастна след като лице, което възлага с резолюции ревизии и проверки, стои в края на производствената верига- там където се издава определящ задължение акт???

    1. Щом съм стигнал до тук, уважаема Лили, как мислите – дали не съм разбрал някои неща за дейността на НАП? 🙂

  6. ОК! Приемам, че сте разбрали и вярвам във Вас че ще се справите перфектно с сега вихрещите се в НАП парични ренти на физически лица с ЕТ, чл.8 от ЗЗД, чл.44 от ЗЗД. Вярвам във вас, че можете да промените системата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.