Търновски медици спасиха момиче, погълнало силна отрова

Втори живот живее и земеделец от Еленско, опитал да се самоубие със същото вещество

Медици от МОБАЛ „Д-Р Стефан Черкезов” във Велико Търново са спасили 17-годишно момиче от явна смърт, което опитало да се отрови със силно токсично вещество.

Девойката загубила пръстен и се изплашила от гнева на близките си и изпила цяло шише с препарат за селскостопанска защита "Нуреле". Малко след това била открита в безпомощно състояние и откарана в областната болница в старата столица. Първоначално била приета в педиатричното отделение, но състоянието и се влошило и я прехвърлили в Реанимация. Медиците там в продължение на два месеца се борили за живота на момичето.

"Пациентката постъпи в интензивното отделение на 20 юни, а на 21 август беше изписана напълно възстановена. Лечението беше дълго и тежко, тъй като изпитата отрова е комбиниран органофосфорен-пиретроиден инсектицид и се наложи да и се поставят 9843 ампули Атропин, който е вид антидот.Направени и бяха 5 хемодиализи, наложи се да бъде и интубирана. В последствие направи сепсис. Успяхме да я извадим от сепсиса и постепенно бяха възстановени стойностите на блокиран от токсичното вещество ензим", обясни пред "Труд" началникът на Реанимацията д-р Сибила Маринова.

Благодарение на усърдието на лекарите от интензивното отделение, девойката вече се храни нормално, движи се и на 31 август ще празнува рождения си ден заедно с многолюдната си фамилия у дома си.

"Това е втори подобен случай тази година. 38-годишен мъж от Еленско постъпи в отделението в критично състояние след като опитал да се самоубие със същия препарат. Два месеца продължи възстановяването му и сега е жив, здрав и работоспособен", сподели д-р Маринова.

Земеделският производител решил да сложи край на живота си заради нетърпили болки в гръбначния стълб след две ненужни операции. Преди време мъжът се обърнал за помощ към известен неврохирург, който поставил грешна диагноза и го подложил два пъти на хирургична интервенция. Състоянието на пациента обаче се влошило и страданията му станали непоносими. След като посегнал към отровата, медиците от Реанимацията на областната болница във Велико Търново не само, че го спасили от влиянието на токсичното вещество, но и го изпратили на скенер. При прегледа било установено, че еленчанинът страда от дисцит на гръбначният стълб, което е възпалителен процес. Оказало се, че не са били необходими операции, защото заболяването му е за медикаментозно лечение.

"Предприехме терапия с антибиотици и състоянието му се подобри. Пациентът е изключително благодарен за медицинската помощ, която му бе оказана", сподели д-р Сибила Маринова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони