Не вършим нищо незаконно, твърдят създатели на криптовалута

Кметове договориха методика за финансиране на общинските болници

Бабинден бе отбелязан на площада в Несебър

Антон Недялков: Бях пред край на кариерата

Дейвид Джеймс ексклузивно пред „Труд“: Берба е елегантен и нестандартен

Пиян шофьор на руски тир ударил полицай с щанга по главата След като си купил още алкохол за из път, криволичил и се удрял в мантинелите

ВМРО: Гърци, не сте съвсем прави за Македония!

БСП внася сигнали в прокуратурата срещу кметове от ГЕРБ и Цветан Цветанов Управляващите отрекоха с документ, че всички препоръки на ДАНС за митниците са били изпълнени

Подслониха във фургон бездомник след опит да се самоубие Митко Каковски вече има покрив след 15 години под открито небе

Башар Асад заяви, че операцията на Турция в град Африн е подкрепа за екстремистки групировки

Проектират космически Ноев ковчег и летище за ракети Варненски ученици и студенти представят идеи в два конкурса на НАСА

Катастрофа с ТИР блокира движението по пътя между Враца и Оряхово

Карнавално шествие за Бабинден в Брестник

Втори протест срещу поскъпването на водата Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

Търновски ученици и студенти обменят знания за минералите и кристалите

Снимка: Архив

Студенти от Великотърновския университет и ученици от ОУ „Бачо Киро” участваха в дискусия, посветена на кристалите и минералите. Това бе и първа публична изява за децата от VI клас в групата по интереси „Светът на химията и физиката – лесен и интересен” с ръководител Руска Христова. Активни партньори на учениците и тяхната работилница бяха студентите от Катедра География при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, а домакин на инициативата бе екоинспекцията в старата столица.

„Дейностите, реализирани по време на инициативата, дадоха възможност на учениците, имащи интерес към природните науки, да представят част от продуктите на своята работа. Бяха презентирани изработени от тях постери за кристали – сфалерит, тюркоаз, галенит и други, които са част от изложба, която ще бъде показана в централното фоайе на ОУ „Бачо Киро”“, обясниха инициаторите.

В хода на съвместната публична изява на учащите са били представени световните находища на кристал, техните свойства, твърдост по скалата на Моос, находища в България, любопитни и интересни факти.

Проведената дискусия пък създала възможност за обмен на идеи, опит и креативност.

„Ателието с викторини „Цветята на географското познание” бе упражнение, организирано от стажант-учителите по география.

Студентите от специалностите „Георграфия” и „Регионална география и геоикономика” представиха малко познати факти от българската научна област на минералогоията и кристалографията. Бъдещите географи запознаха аудиторията с биографични данни, откритията и следите в научната мисъл оставени от акад. Иван Костов, акад. Георги Бончев и проф. Йорданка Минчева – Стефанова“, информираха организаторите.

Проведена от студентите викторина пък е включвала интересни въпроси за представените кристали, както и за българските учени, имащи принос в развитието на кристалографията и минералогията. Студентите са представили и изложба от обработени кристали от поредицата „Съкровищата на Земята”. Учениците пък са презентирали получените до момента от тях кристали в лабораторията, които ще бъдат част от предстоящата им изложба в школото.

Успешното партниране между ОУ „Бачо Киро”, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и РИОСВ ще продължи с още изненади и ателиета за ученици и студенти по химия, физика и география.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.