На 25 май 2019 да почерпят

Андрей Миронов – вечният Остап Бендер Може да е знак на Съдбата, но руският актьор се ражда и умира на сцената

„Лудогорец“ е шампион на България за осми пореден път

Тръмп изпраща още 1500 войници в Близкия изток заради Иран

МВнР: Няма информация за пострадали българи при експлозията в Лион

13 души са ранени при експлозията в Лион, сред тях и дете

Светлана Иванова от София: Плодолечението е вид изкуство Доктор Емилова е неговата муза, споделя музикантката

Експлозия в Лион, има ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Славимир Генчев спечели конкурса „Биньо Иванов”

Шумен награди заслужили ученици, учители и студенти

Камбуров вече е кошмар №1 за „Левски“

Килограмът вече не е същият Тихата научна революция настъпи

Президентът Радев: Истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии

Цвета Караянчева в базиликата Сан Клементе: Ние сме горди, че над 300 милиона славяни пишат на кирилица

Търновски ученици и студенти обменят знания за минералите и кристалите

ВТУ

Студенти от Великотърновския университет и ученици от ОУ „Бачо Киро” участваха в дискусия, посветена на кристалите и минералите. Това бе и първа публична изява за децата от VI клас в групата по интереси „Светът на химията и физиката – лесен и интересен” с ръководител Руска Христова. Активни партньори на учениците и тяхната работилница бяха студентите от Катедра География при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, а домакин на инициативата бе екоинспекцията в старата столица.

„Дейностите, реализирани по време на инициативата, дадоха възможност на учениците, имащи интерес към природните науки, да представят част от продуктите на своята работа. Бяха презентирани изработени от тях постери за кристали – сфалерит, тюркоаз, галенит и други, които са част от изложба, която ще бъде показана в централното фоайе на ОУ „Бачо Киро”“, обясниха инициаторите.

В хода на съвместната публична изява на учащите са били представени световните находища на кристал, техните свойства, твърдост по скалата на Моос, находища в България, любопитни и интересни факти.

Проведената дискусия пък създала възможност за обмен на идеи, опит и креативност.

„Ателието с викторини „Цветята на географското познание” бе упражнение, организирано от стажант-учителите по география.

Студентите от специалностите „Георграфия” и „Регионална география и геоикономика” представиха малко познати факти от българската научна област на минералогоията и кристалографията. Бъдещите географи запознаха аудиторията с биографични данни, откритията и следите в научната мисъл оставени от акад. Иван Костов, акад. Георги Бончев и проф. Йорданка Минчева – Стефанова“, информираха организаторите.

Проведена от студентите викторина пък е включвала интересни въпроси за представените кристали, както и за българските учени, имащи принос в развитието на кристалографията и минералогията. Студентите са представили и изложба от обработени кристали от поредицата „Съкровищата на Земята”. Учениците пък са презентирали получените до момента от тях кристали в лабораторията, които ще бъдат част от предстоящата им изложба в школото.

Успешното партниране между ОУ „Бачо Киро”, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и РИОСВ ще продължи с още изненади и ателиета за ученици и студенти по химия, физика и география.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.