Местим стрелките с час напред

Почина френският полицай, показал героизъм при нападението в град Треб

Майка и дете са в болница след катастрофа в София

S&P повиши рейтинга на Испания въпреки каталунската криза

Валежите продължават и днес

Григор Димитров отново на пътя на победите (ВИДЕО) Българинът отстрани германец в първия си мач на турнира в Маями

На 24 март 2018 да почерпят

Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Търновски ученици и студенти обменят знания за минералите и кристалите

Снимка: Архив

Студенти от Великотърновския университет и ученици от ОУ „Бачо Киро” участваха в дискусия, посветена на кристалите и минералите. Това бе и първа публична изява за децата от VI клас в групата по интереси „Светът на химията и физиката – лесен и интересен” с ръководител Руска Христова. Активни партньори на учениците и тяхната работилница бяха студентите от Катедра География при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, а домакин на инициативата бе екоинспекцията в старата столица.

“Дейностите, реализирани по време на инициативата, дадоха възможност на учениците, имащи интерес към природните науки, да представят част от продуктите на своята работа. Бяха презентирани изработени от тях постери за кристали – сфалерит, тюркоаз, галенит и други, които са част от изложба, която ще бъде показана в централното фоайе на ОУ „Бачо Киро””, обясниха инициаторите.

В хода на съвместната публична изява на учащите са били представени световните находища на кристал, техните свойства, твърдост по скалата на Моос, находища в България, любопитни и интересни факти.

Проведената дискусия пък създала възможност за обмен на идеи, опит и креативност.

“Ателието с викторини „Цветята на географското познание” бе упражнение, организирано от стажант-учителите по география.

Студентите от специалностите „Георграфия” и „Регионална география и геоикономика” представиха малко познати факти от българската научна област на минералогоията и кристалографията. Бъдещите географи запознаха аудиторията с биографични данни, откритията и следите в научната мисъл оставени от акад. Иван Костов, акад. Георги Бончев и проф. Йорданка Минчева – Стефанова”, информираха организаторите.

Проведена от студентите викторина пък е включвала интересни въпроси за представените кристали, както и за българските учени, имащи принос в развитието на кристалографията и минералогията. Студентите са представили и изложба от обработени кристали от поредицата „Съкровищата на Земята”. Учениците пък са презентирали получените до момента от тях кристали в лабораторията, които ще бъдат част от предстоящата им изложба в школото.

Успешното партниране между ОУ „Бачо Киро”, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и РИОСВ ще продължи с още изненади и ателиета за ученици и студенти по химия, физика и география.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.