Търновски ученици и студенти обменят знания за минералите и кристалите

ВТУ

Студенти от Великотърновския университет и ученици от ОУ „Бачо Киро” участваха в дискусия, посветена на кристалите и минералите. Това бе и първа публична изява за децата от VI клас в групата по интереси „Светът на химията и физиката – лесен и интересен” с ръководител Руска Христова. Активни партньори на учениците и тяхната работилница бяха студентите от Катедра География при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, а домакин на инициативата бе екоинспекцията в старата столица.

"Дейностите, реализирани по време на инициативата, дадоха възможност на учениците, имащи интерес към природните науки, да представят част от продуктите на своята работа. Бяха презентирани изработени от тях постери за кристали – сфалерит, тюркоаз, галенит и други, които са част от изложба, която ще бъде показана в централното фоайе на ОУ „Бачо Киро”", обясниха инициаторите.

В хода на съвместната публична изява на учащите са били представени световните находища на кристал, техните свойства, твърдост по скалата на Моос, находища в България, любопитни и интересни факти.

Проведената дискусия пък създала възможност за обмен на идеи, опит и креативност.

"Ателието с викторини „Цветята на географското познание” бе упражнение, организирано от стажант-учителите по география.

Студентите от специалностите „Георграфия” и „Регионална география и геоикономика” представиха малко познати факти от българската научна област на минералогоията и кристалографията. Бъдещите географи запознаха аудиторията с биографични данни, откритията и следите в научната мисъл оставени от акад. Иван Костов, акад. Георги Бончев и проф. Йорданка Минчева – Стефанова", информираха организаторите.

Проведена от студентите викторина пък е включвала интересни въпроси за представените кристали, както и за българските учени, имащи принос в развитието на кристалографията и минералогията. Студентите са представили и изложба от обработени кристали от поредицата „Съкровищата на Земята”. Учениците пък са презентирали получените до момента от тях кристали в лабораторията, които ще бъдат част от предстоящата им изложба в школото.

Успешното партниране между ОУ „Бачо Киро”, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и РИОСВ ще продължи с още изненади и ателиета за ученици и студенти по химия, физика и география.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование