Търновски хирург с принос в иновативно лечение на рака на гърдата

Хирургът Д-р Свилен Маслянков от Велико Търново участва в интердисциплинарен екип в Александровска болница,който приложил за първи път иновативен метод за лечение на рака на гърдата.

„По този начин се съкращава времето на лечение и то се завършва на място – по-бързо, по-удобно и по-ефективно, без да се налага пациентката отново да постъпва в болница“, обясни пред "Труд" д-р Свилен Маслянков, който е специалист в Клиниката по хирургия на столичната болница.

Медикът подчертава, че методът е подходящ при начални неметастазирали тумори на млечната жлеза. Според д-р Маслянков другите му предимства са, че чрез 10–15-минутното облъчване по време на оперативната интервенция се избягва последващо продължително конвенционално лъчелечение.

"Този вид терапия намалява обема и дозата на радиационно облъчване на здравите тъкани и органи в съседство - бял дроб и сърце, тъй като се облъчва само оперативната зона и се постига по-добър локален контрол на болестта, с което се намалява риска от локален рецидив", пояснява д-р Свилен Маслянков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве