Търновци се оплакаха на депутати от БСП от мръсен въздух и незаконна сеч

Снимки: Веселина Ангелова

Елена Йончева заяви, че ще ангажира лично европейската комисия с проблема в Старата столица

Само за година онкологичните заболявания във Велико Търново са се увеличили с 20%. Това сочат данни на местния онкологичен център. Това обяви публично в сряда в Старата столица говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на БСП за предстоящите евроизбори Елена Йончева.

Тя бе категорична, че това се дължи на замърсения въздух. Същия ден Йончева и колегите и от парламентарната група на БСП- Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков се срещната с жители на болярския град. Гражданите поканиха народните избраници от левицата в Южната промишлена зона на града и изказаха опасенията си, че най-големият замърсител на въздуха е завода за преработване на дървесина, който се намира там.

„Министерство на околната среда казва, че няма никакъв проблем, че няма замърсяване на въздуха, но истината е по-различна. Това, което ние считаме е, че не може да има предприятие в България, което да не спазва европейските норми и стандарти за чистота на въздуха. Ние сме в ЕС и това не само не бива да се допуска, но трябва да се използват и съответните механизми то да се спре“, коментира Йончева.

Тя призова българите и правителството да се борят за това „да не са второ качество хора в Европа“. Предложенията за справяне с проблема да са постоянен контрол на околната среда и чистотата на въздуха не само от правителството, но и от гражданите, които да имат достъп до измервателните станции.

„Настояваме Министерство на околната среда и водите и Община Велико Търново да изработят по-строги норми към източника на основното замърсяване в града. Ние обаче се съмняваме, че това ще бъде направено, защото до сега държавата не се е ангажирала с проблема, дори го отрича“, изтъкна Йончева.

Тя заяви и, че ще ангажира лично европейската комисия с проблема.

Весела Лечева пък допълни, че тя и колегите и ще изискат да бъде извършено изследване на въздуха от независима лаборатория в трите най-близки до въпросното предприятие квартала.

„Така ще покажем, че правителството крие истинските данни и сериозният проблем, който засяга здравето на търновци. Има дори граждани, които искат да инвестират в такава подвижна мониторингова станция, която да отчита степента на замърсяване. Още през 2016 г.ръководството на предприятието е обещало, че ще монтира специални филтри, които да улавят фините прахови частици, но до момента такива няма”, информира Лечева.

Депутатите от БСП съобщиха , че ще настояват и за проверка откъде се доставят огромните количества дървесина като суровина за завода и какво количество е нужно за година.

„Местните хора имат съмнения, че трупите се карат с прицепи от планинските райони в близост до Велико Търново”, допълни Весела Лечева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика