Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Български лекарски съюз ще подпише рамковия договор за 2018

“Дунав” с втора поредна победа

Министър Ангелкова: Русия, Китай и далечните пазари са много важни за българския туризъм

В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Мъже с качулки запалиха камиони и багери на транспортна фирма

Търсенето на земеделски кредити скочи двойно

 Дружеството е осигурило финансиране на фермери от цялата страна

Агробизнесът разчита на бърза и опростена процедура за кандидатстване и усвояване на средствата

Нуждата от по-гъвкави финансови решения в земеделието бе водеща тема на Петата национална среща на земеделските производители, която се провежда от 8-ми до 10-и февруари на Златни пясъци. Фермерите се обединиха около мнението, че бавните и сложни процедури по отпускане на кредити спират възможностите за развитие на динамичен сектор като агробизнеса. Като цяло браншът остава оптимист за развитието си в следващите години, но всеки втори земеделец признава, че е имал нужда от допълнителни средства през последната година, отчетоха в свое проучване от компанията за кредити и лизинг за фермери „Агрион Финанс”, които представиха своите финансови продукти по време на форума. Дружеството бе регистрирано в БНБ през миналата година и предлага кредитни продукти изцяло насочени към земеделския бранш. За последното тримесечие на 2016 г. спрямо юли-септември запитванията за земеделски кредити са се удвоили, а броят на отпуснатите кредити е скочил със 150%. Сделките покриват почти всички земеделски общини в страната. Предоставеното финансиране е в широк спектър – от клиенти с кредити за 10 000 лв. до такива, получили 2,5 млн. лв., сочат данните на „Агрион Финанс”. Експертите отчитат, че вече имат клиенти с изцяло погасени краткосрочни кредити, както и такива с редовно обслужван първи и активен втори кредитен продукт.

Данните на компанията за пазара показват, че най-търсени в момента са кредитите, свързани с покупката на още земя. Един от вариантите е лизинг. „Агрион Финанс” отпуска финансиране, което може да покрие до 100% от оценката на земята, което се случва за първи път на пазара – т.е. клиентът директно да започне да си погасява вноските без да влага пари като самоучастие. Фермерите търсят бърза и опростена процедура за кандидатстване. Периодът за отпускане на кредит през банка е около 2 месеца, докато през специализирано дружество – може да отнеме само няколко дни. Добри лихвени нива през голяма институция обикновено се договарят от големите в агробизнеса, по-малките често нямат нужните активи или кредитна история, за да се възползват от преференциалните условия. Затова и интересът към алтернативни дружества като „Агрион Финанс” се увеличава. „Малките и средните фермери също имат нужда от средства за модернизиране и разширяване на бизнеса си. Ето това ни мотивира да създадем продукти, които като форма и съдържание изцяло да отговорят на техните нужди”, коментира изпълнителният директор на „Агрион Финанс” Светла Боянова по време на форума. Разчитаме най-вече на това, че нашата финансова услуга е наистина бърза – обикновено срокът между кандидатстването и получаването на сумата е няколко дни, а формалностите са намалени до минимум, казват експертите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.