Новакът „Царско село“ представи каре нови

Караянчева в Баку: Пристъпваме към ротационното председателство ПАЧИС с чувство на висока отговорност

Окръжен съд – Бургас присъди 10 месеца затвор за наркотици Европейски съдии наблюдаваха процеса

Карлос Контрера с предложения за плана за Борисовата градина

Кредитното консултиране – една от най-динамично развиващите се услуги в България Интервю с Деян Василев, председател на Асоциацията на Кредитните Посредници в България и основател на Кредитланд

Бюджетна комисия прие на второ четене партийната субсидия да се намали на 1 лев на глас

Путин: Недопустимо е директорът да получава 10 пъти по-висока заплата от редовия работник

Емануела се разголи за реклама

Аржентина на мач от отпадане

Топлофикация – Перник осъди общината за просрочени задължения

„УМБАЛ-Бургас“ получи 510 пакета специални пелени за недоносени бебета

Сравниха Салах с Роналдо и Меси

Хакери атакуваха живата връзка с Путин "Росстелеком": Отразихме две мощни DDoS-атаки

Двама души загинаха, а трети е изчезнал при взрив в къща в Италия

Наказаха 42-годишна магистралка с 500 лв. глоба

Търсим инвеститор за АЕЦ „Белене“ (обзор) Централата ще се изгражда на пазарен принцип и без държавна гаранция

НС отхвърли проекта на БСП

Парламентът даде мандат на енергийния министър за търсене на стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене”. Втора атомна ще се изгражда на пазарен принцип, без държавни гаранции.

Дебатите продължиха повече от три часа. Отхвърлен бе проектът на БСП за отпадане на мораториума. Със 172 гласа бе прието предложението на ГЕРБ, което развързва ръцете на министъра на енергетиката за търсене на инвеститор. В решението е записано, че няма да има преференциални цени, корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Активите и пасивите за проекта АЕЦ “Белене” ще бъдат в отделно дружество.

“Този проект никога не е бил безспорен, подходили сме максимално предпазливо на какви условия трябва да отговори бъдещият инвеститор”, Александър Ненков от ГЕРБ. “Нищо не рестартираме, просто даваме мандат следващите пет месеца за проучване какъв би бил инвеститорският интерес”, допълни той.

“Гласът на народа е за АЕЦ “Белене”, БСП винаги е искала този проект да се осъществи”, заяви Таско Ерменков. Той направи анализ на ситуацията в енергетиката сега и занапред, и заключи, че ветровият потенциал у нас е нисък, а фотоволтаичните паркове също са с ограничен капацитет.

 

ДПС гласуваха против

Проектът е руски и без разрешението на Путин няма да стане

Рамадан Аталай обяви, че решението е политическа игра.
Рамадан Аталай обяви, че решението е политическа игра.

ДПС гласуваха против идеята за търсене на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ “Белене”. Обявиха, че виждат само една игра и липса на политическа воля в проекторешението за даване на мандат за преговори.

“Без разрешението на Путин и “Атомстрой” вие не можете да направите нищо по този проект. Иначе казано, проектът е руски”, предупреди Рамадан Аталай по време на дебатите в пленарната зала.

Той посочи, че ако решението, което гласува НС бе съдбоносно, в пленарната зала щеше да е премиерът Бойко Борисов.

“Премиерът го няма, затова за мен този дебат е подвеждане на Народното събрание”, обобщи Аталай.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

 1. То и народа го нямаше, кога го набутахте в европския съюз! Една чернобилка или две, какво е значението. Къде са заводите и фабриките за толкова електричество? Навярно реакторите ще са от новите – със студен ядрен синтез? Нищо ново под слънцето! Аз ще бачкам до като падна в стреките, а ти папкаш вноските ми.

 2. Аз съм сигурен, че загадъчният неизвестен за сега инвеститор е крадецо бойко, защото тоя много милиарди открадна и сега след закупката на ЧЕЗ ще си направи и АЕЦ. А овцете да блеят.

 3. Искам да попитам хорове – ако ще дойде така че българите могат да влагат собственните пари в строителството тна АЕЦ Белене, кой ще гласува с парите си ?

 4. За какво ми е тази АЕЦ ако няма да е на България.
  Инвеститорът трябва да е България а изпълнител Русия.

 5. Интересни неща се случват ….но ?….колко ли вече населението на БГ. Вече се коментира цифрата 6,5 млн. Прекрасни парадокси – увеличавало се потреблението на енергия а това не е вярно. Цените на тока разтат но ?….защо не се намали ИЗКУПНАТА ЦЕНА от разни ВЕИ. Защото щяло да се наруши интереса на някои. Нямам думи.
  На фона на този демографски проблем – при това население – 53 университета. Правили ли ви впечатление че разни пишман пиари – журналисти и какви ли не ви говорят глупости за електронно обучение и какви ли не измишльотини. Знаете ли че НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВРАГ на 21 са тези компютри – колко болести ще се появат от това зомбиране и т.н.
  А за тази АЕЦ – що народ /нашите хора/ ще се облажат. Сладка баница

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.