Есил Дюран в супер форма за лятото (СНИМКИ)

Синоптикът Петър Янков пред “Труд”: 30 000 гръмотевици ударили България за ден

Италия е първи приятел на САЩ

Кмет давал 30 000 лв. подкуп на общинар (обзор) Местен бизнесмен осигурявал парите за рушвета

Сухопътните сили на САЩ след трагедията в Чешнегирово: Обучаваме се в реалистична среда

Иракли Кобахидзе, председател на парламента в Грузия: Възобновяването на директните полети между България и Грузия ще увеличи туристическия обмен

17 800 стикове за бездимни цигари задържаха митничари в сръбски автобус

Над 250 самодейци се изявиха на събор на читалищата в община Елена

Решават до месец за присъдата на акушерката Ковачева

ЦСКА срещу тима на Савичевич и Миятович

Новата американска посланичка – кюрдска бежанка от Ирак Документалният филм American Herro разказва за живота на Херо Мустафа

Художникът Ставри Калинов: Крадецът от изложбата е чужденец

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 19 юни 2019

„Лъвиците“ разкъсаха световния шампион

Обявиха тревога от цунами след силно земетресение до Япония

Търсят архитекти за осъвременяване на хотела в етнографски музей „Етър” в Габрово Финансирането на реконструкцията ще е в размер на 2 млн. лева

Търсят се архитекти, които да изработят проект за промяна на построения през 1981 г. хотел „Странноприемница“, който е част от етнографския музей на открито „Етър“ в Габрово. Разработката трябва да даде възможност сградата да запази облика си, съчетаващ Възрожденска архитектура и класически модернизъм, както и да добави елемент от съвременността.

От музея и Община Габрово обявяват конкурс.

Недвижимата културна ценност от национално значение – етнографския музей на открито „Етър“, е създаден през 1964 г. Хотел „Странноприемница“ е открит 17 години по-късно и от тогава не е претърпявал сериозни ремонти. Сега община Габрово и управата на музея имат желанието хотелът да бъде вписан по-добре в музея, като някои от пространствата му се превърнат в многофункционални зали за събития и изложби. Хотелските стаи също се нуждаят от ремонт, за по-привлекателни и по-уютни, а някои от тях да се обособят като места резидентски програми.

konkurs-za-arhitekti-1Заданието за конкурса не предвижда възможности за конструктивни изменения на сградата, казват организаторите Бойка Огнянова и Мила Йолова от „Урбанистас“. Те посочват, че проектите трябва да са съобразени с духа на мястото, силуета му, „скосените скатове на покривите и големите, лишени от украшателство пространства в интериор“.

Общият бюджет за промяната на хотела е 2 млн. лева, като финансирането ще се търси през европейски програми. „Наясно сме какво искаме, имаме приблизителни разчети на срокове и суми, разполагаме със собствени приходи за съфинансиране и съм оптимист, че ще постигнем желаното“, казва Светла Димитрова, която е директор на музея.

Изпратените проекти ще бъдат оценени от жури, в което влизат Христо Станкушев, dontDIY , Делчо Делчев от сдружение „Трасформатори“ и съавтор на културната стратегия на Габрово; Йорданка Кандулкова, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодзия и бивш директор на Националния институт за недвижимо културно наследство, Мария Хлебарова от Камарата на архитектите в България, Мартин Христов, който е зам. председател на Камарата с ресор „Конкурси“, Теодора Узунова и Детелин Цонев от музея.
Конкурсът за Хотела на „Етъра“ е част от една цялостна програма за развитие на музея, която ще добави съвременна адекватност към автентичните исторически активи на мястото, казва арх. Христо Станкушев. По думите му задачата на проектантите е ясна:“външна обвивка в обхвата на национален паметник на културата и нова функционална програма със съвременно третиране на интериорните пространства“.

Според Делчо Делчев е важно проектантите да представят „Етъра“ като съвременен културен център, „като се вплетат различни сценарии на обитаемост и най-важното, от един неясен придатък, хотелският модул да се превърне в смислово важна част от комплекса и да доизгради и визията му“.

Наградният фонд на конкурса е 16 000 лв, като ще бъде разпределен между първите три места, съответно – 10 000 лева и право на директно възлагане без предварително обявление на инвестиционния проект в работна фаза, 4 000 лева и 2 000 лева. Срокът за подаване на проектите е 15 януари 2018 г.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.