На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Търсят домове за 5 000 деца от приюти

Областният управител на Монтана Ивайло Петров, кметът на областния град Златко Живков и шефката на Държавната агенция „Закрила на детето"

В края на тази година стартира вторият етап на деинституализацията в България. Социалните служби ще настанят в условия близки до семейните около 5000 деца, които сега живеят в домовете за деца, лишени от родителски грижи и домовете за медико-социални грижи. Това съобщи в Монтана председателката на Държавната агенция „Закрила на детето” Офелия Кънева.

Първият етап на деинституализацията у нас е приключил в началото на 2016 г., резултатите на България са най-добри от всички останали страни, направени са обаче и грешки, призна Кънева. „През втория етап няма да допуснем децата да бъдат пренасяни като куфари, не бива детските съдби да се пришпорват заради строежи, планове и срокове!” заяви шефката на агенцията.

Офелия Кънева и екипът й гостуваха в Монтана за среща, на която запознаха представителите на местната власт, социалните служби и неправителствените организации в областите Монтана, Враца и Видин с приоритетите в политиката за деца през 2017 г.

През следващата година дейността на Агенция „Закрила на детето” ще бъде разгърната към всички деца, във формирането на политиката на държавата към малчуганите ще се  включат всички експерти – от хората на терен до академичните среди, ще се утвърждава и моделът за участие на децата в обществения живот, казаха специалистите. Община Монтана, която предоставя 19 социални услуги, е включена в националния календар за отбелязване седмицата на правата на децата през 2017 г.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.