На 18 август 2019 да почерпят

Ясписът не се побира в рамки От палитрата на луд художник

Евакуираха луксозен хотел и къмпинг на Гран Канария заради горски пожар

Експерти: Поне месец ще отнеме цялостният ремонт на моста край Дупница Пожарът на 13 август е засегнал 13 колони и 13 греди

Кои държави прилагат химическа кастрация при педофилия

Интензивен трафик по магистрала „Струма“ и пътя Е-79 към Гърция

Хиляди любители на народния фолклор се събраха в Жеравна

Загинал и десетки ранени при катастрофа на автобус в Русия

17 мъртви щъркела са открити до електропроводи край бургаско село

Прокуратурата повдигна три обвинения на Мартин Трифонов Може да получи 30 години затвор или доживотен

Нинова: Героите от Илинденско-Преображенското въстание показаха силата на българския национален дух

Румен Петков на Петрова нива: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Доброволци обновяват едно от най-големите български села

Евакуираха 400 пътници при авария на ферибот край Испания

Жан-Клод Юнкер ще се подложи на спешна операция

Търсят домове за 5 000 деца от приюти

Областният управител на Монтана Ивайло Петров, кметът на областния град Златко Живков и шефката на Държавната агенция „Закрила на детето

В края на тази година стартира вторият етап на деинституализацията в България. Социалните служби ще настанят в условия близки до семейните около 5000 деца, които сега живеят в домовете за деца, лишени от родителски грижи и домовете за медико-социални грижи. Това съобщи в Монтана председателката на Държавната агенция „Закрила на детето” Офелия Кънева.

Първият етап на деинституализацията у нас е приключил в началото на 2016 г., резултатите на България са най-добри от всички останали страни, направени са обаче и грешки, призна Кънева. „През втория етап няма да допуснем децата да бъдат пренасяни като куфари, не бива детските съдби да се пришпорват заради строежи, планове и срокове!” заяви шефката на агенцията.

Офелия Кънева и екипът й гостуваха в Монтана за среща, на която запознаха представителите на местната власт, социалните служби и неправителствените организации в областите Монтана, Враца и Видин с приоритетите в политиката за деца през 2017 г.

През следващата година дейността на Агенция „Закрила на детето” ще бъде разгърната към всички деца, във формирането на политиката на държавата към малчуганите ще се  включат всички експерти – от хората на терен до академичните среди, ще се утвърждава и моделът за участие на децата в обществения живот, казаха специалистите. Община Монтана, която предоставя 19 социални услуги, е включена в националния календар за отбелязване седмицата на правата на децата през 2017 г.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.