Търсят евтино мехлем за брадавици в Турция

Бургазлии на лекарствен туризъм

Бургазлии масово купуват лекарства от Турция. Всяка сряда или събота и неделя десетки семейства прескачат до южната ни съседка или организирано- с автобус за един ден, или с личния си автомобил. Обикновено през уикендите се събират по 3-4 коли и заедно хората съчетават приятното прекарване с полезното - пазарлък на перилни препарати, храна, дрехи и естествено лекарства. Врели и кипели в "круизите" твърдят, че най- много българите купуват от турските аптеки прахчетата срещу настинки. Например "Тайлол хот".

Търсенето е заради изгодната цена в Турция. В комшийските аптеки една опаковка с 12 сашета излиза 7 лева, докато у нас е по- скъпа с 4.50 лева и струва 11.50 лв.

"Факт е, че едни и същи лекарства са по-евтини в Турция. Справка - "Отривин Ментол", "Аспирин на Bayer", "Релпакс", коментират нашенци. И добавят, че аптеките в Одрин и Лозенград работят и в неделя, имало и преводач, който говори български и помага на клиентите.

Другите търсени илачи са болкоуспокояващи, мазило срещу брадавици и лек за гъбички по воктите, както и за пукнати пети.

Много търсен е и липсващият у нас "Депо пеницилин" с отложено действие, твърдят хора, които всеки месец са на екскурзии в Турция. За да не се чака у нас, лекарствата за онкоболни често се закупуват от Турция. Там всичко става по- бързо, твърдят същите източници.

В тамошните аптеки българите търсят и така наречените "генерици" и твърдят, че са по- евтини и даже по- ефикасни. -"Дали това е така, не знам. Със сигурност са по- евтини", разказват купувачи на генерици.

Това са лекарства, които не са оригинални, а подобни на оригиналните, т.е. заместители. Генеричните лекарства са с доста по-ниска цена, понякога в пъти, а поради тази причина са и по-достъпни за потребителите. Те са по-евтини и защотото разходите за тяхното производство са по-малки, като не се отделят големи средства за научна дейност и създаване на нови молекули, обясняват специалисти.

Конкретни примери, според редовно пазаруващите: например "Нурофен"-а, при съседите е почти на половин цена. Турският аналог "Супрафен", е също много добър и струва само 2.00 лири.

Лекарството "Дикломед", което е аналог на нашите "Диклак" и "Диклофенак", там е три лири, а мазилото 7 лири.

Коментари

Задължително поле