Търсят място за музей на последната „Слава”

Морската общност и община Варна продължават да търсят варианти за превръщането на последната и вече пенсионирана подводница „Слава” в музей на подводното дело на бойния ни флот. Цялата да бъде на сух док или на вода и къде да я разположим, беше тема на срещата ни в края на седмицата в Българската морска камара във Варна, обясни за „Труд” зам.-кметът Коста Базитов. Според него предстоят още консултации, както и публично обсъждане на въпроса, с който емоционално са свързани както подводничари , така и неправителствени организации, и граждани във Варна.

Едно от последните предложения е „Слава” да бъде потопена в бъдещото рибарско пристанище в квартал” Аспарухово” и да стане военно-историческа атракция. Друг вариант е за разполагането й е в южната част на канала море-езеро.

Преди имаше предложение за излагане на ценния експонат на кея в отворената за посетители зона на пристанище Варна, но там нямало необходимата и достатъчна издръжливост. 76-метровата подводница не може да се побере и на мястото край Военно-морския музей в града

На следваща среща на 15 ноември ще бъдат предоставени на община Варна, която е собственик на „Слава,” приблизителните финансови разчети за превръщането й в музей. При първите обсъждания в ресорната комисия на предишния ОбС беше посочено, че трябват 300 000 лв.за изваждане на подводницата и минимум 2 млн.лв. за превръщането й в музей. „Слава „ беше пенсионирана на 1 ноември 2011 г. с тъжен военен ритуал.

Област за прикачени файлове

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България