Търсят напълно завършени жилища

Все повече купувачи търсят изцяло завършени жилища, в които могат да се нанесат веднага.

15 на сто от купувачите избират панелни домове

Готови са да платят повече, ако има добро обзавеждане

Лихвите са по-ниски от тези в САЩ

Тенденция е все повече купувачи да търсят изцяло завършени жилища, в които да могат да се нанесат веднага или поне в скоро време, разказаха брокери на имоти. Много купувачи дори са готови да платят повече, ако апартаментът е обзаведен.
В тези случаи обаче държат на професионално изпълнение, т. е. обзавеждането да е подбрано от интериорен дизайнер, така че да отговаря на съвременните тенденции и да осигурява удобство на семейството.

Наличието просто на някакви мебели в апартамент старо строителство в някои случаи може да е дори минус за купувача, защото ще трябва да отдели време и пари за изхвърлянето им, за да може да обзаведе дома според своите изисквания.

Въпреки бума на новото строителство, около 10-15 на сто от клиентите на пазара са така наречените “любители на панели”, обясни Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на водеща компания за жилищни имоти. Това са хора, които държат на определена локация, а едни от най-атрактивните райони в градовете са в централните части, които са застроени преди години и в които няма свободни парцели за нови сгради. Това са хора, които искат да живеят в квартала, в който е преминало тяхното детство, домът им да е в близост до този на роднините им, обясни Тенекеджиева.

Често за покупката им помагат и роднини, които им дават и подобни съвети, разясни експертът. По-голям интерес има към санираните блокове, но пазарната цена, на която се продават, не е значително по-висока от тази на необновените енергийно панелни сгради, както се надяват собствениците, допълни Тенекеджиева.

Лихвите по жилищните кредити ще се задържат на настоящите нива или ще има минимален ръст през следващите една-дне години, който няма да се отрази съществено на размера на месечните вноски, прогнозират кредитни консултанти. В САЩ нивата на лихвите са започнали плавно да растат и според световните експерти тенденцията “ще пристигне” в Европа до няколко години.

В момента лихвите по ипотечните заеми в САЩ са доста по-високи, отколкото у нас. Средният размер на ипотечните заеми, които взимат у нас, е 121 хил. лв., а средната месечна вноска, която плащат купувачите на имоти с кредити, е 550 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти