На 21 юли 2019 да почерпят

Затвориха две летища в Силиция след ново изригване на Етна

Морковите зареждат организма с ценни вещества Могат да се консумират също листата и стъблата на оранжевия зеленчук

Великотърновка се венча в храм от 18-ти век в село с един жител Стела се запознала с бъдещия си съпруг в църквата в планинското с. Влахи

Ентусиасти преобразяват цял квартал Групата “Бъди общественополезен” вдъхна нов живот на 13 градинки в Изток

Срив в системата на Гранична полиция спря за близо час обработката на камиони на „Капитан Андреево“

Откриха първата ясна снимка на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната

Рим обяви най-висока степен на терористична заплаха

Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

Крит – откъдето Европа е започнала На острова всичко е мълчание, останалото е лош превод

Най-малко трима души загинаха при катастрофа на малък самолет в Германия

Извадиха варели за опасни химикали от река Марица

ТИР разпиля дини на АМ „Марица“, след като се удари с лека кола

Христо Стоичков: ЦСКА ще има нов стадион!

64-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа край Разград

Търсят нов експерт за печката-искра в Хитрино Пробитата цистерна с по-тънко дъно от нормите

БАН трябва да посочи специалист с познания в сферата на металите, заради още въпросителни, които витаят около печката-искра, подпалила изтеклия газ пропилен при дерайлирането на влака на гара Хитрино. Искането е на адвокатите на двамата обвиняеми машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков. По време на заседание по делото в сряда стана ясно, че от академията са посочили специалист, но в сферата на софтуера.

Питанията обаче са около якостта на метала, също и защо стъклото на печката е запазено цяло, след като тя е причина за експлозията.

На съдебно заседание през ноември м.г. инж.Марко Марков от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ обясни, че в детската стая с печката, която е на 280 метра от инцидента, е бил епицентърът на взрива, но както се случвало винаги в „окото на бурята“ пораженията са най-малки. Затова по-малката сестра почти не е била засегната, а по-голямата, която е била в съседна пристройка на къщата, е с тежки изгаряния. Четири дни той обхождал селото и къщата на двете сестри, които изгубиха двамата си родители, е с изцяло рухнали стени, като пораженията са отвътре навън.

Според съдия Румяна Райкова, давани са отговори, но не е пречка и за нови писмени такива. Тя обаче призова за отговор от БАН до 15 юли, за да не се бави процеса.

По време на заседанието бе разпитан и инж. Евгений Димов, който е правил експертиза на фаталната пробита цистерна по искане на фирма „Булмаркет“. Ултразвуково замерване е показало, че дъното на цистерната е 8 мм при норма 14 мм. Това е така, защото тя е произведена през 1971 г., а по-късно критериите се завишават според Международния правилник за превоз на опасни товари. Такава цистерна е за бракуване, каза инженерът.

Според прокуратурата двойно превишената скорост над допустимите 40 км/ч е причина за жп.инцидента и обвинението не подкрепя назначаването на нови експертизи. Делото продължава на 19 юли.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.