Тъща го отнася за кражба на зет й от еврофондове

Тъщата на инспектора в Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), който е обвиняем по дело за източване на еврофондове, поема най-голямата тежест на обвинението. Това стана ясно в Софийския апелативен съд (САС).

Бонка Тодорова е посочена като “извършител” в обвинителния акт на прокуратурата. Според държавното обвинение нейният зет Златин Георгиев и Петър Генев са помагачи в измамата в размер на 59 973 лв. Оказва се, че cумите от еврофонда били получавани от фирмата “Капитан Зет”, която Златин Георгиев прехвърлил на името на тъща си Бонка Тодорова няколко месеца по-рано.

Първоначалната версия на разследването беше, че тъщата изобщо не подозирала за престъпните схеми на зет си, а била подведена с лъжи от него да подписва и да представя пред ИАРА фалшиви документи. Предполагаше се, че тя съдейства на разследването срещу обещанието да не бъде подведена под отговорност. Ако е имало такова обещание, то не е спазено, коментираха вчера адвокати.

На 1 ноември Софийският градски съд реши Златин Георгиев, след като беше арестуван по случая, да бъде отстранен от длъжност в ИАРА. Вчера обаче САС отмени решението на първата инстанция с мотив, че обвинението на Георгиев не е свързано с работата му.

Скандалът в ИАРА гръмна на 25 октомври, когато бяха задържани изпълнителният директор на агенцията Янчо Янев, инспекторът Златин Георгиев и бизнесменът Петър Генев. Янко Янев бе уволнен от земеделския министър Десислава Танева още на 26 октомври.

Вчера никой от обвиняемите не се появи в съда. Те са на свобода срещу парична гаранция от по 20 000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право