Тютюневите складове в Пловдив да станат еко град, предлагат студенти

Полуразрушените, опожарени и запустели тютюневи складове в центъра на Пловдив да се превърнат в екоградче с пешеходна зона, предложиха творците от българо-френското ателие „Иновативна градска трансформация чрез архитектурно наследство и култура“.

35 студенти от 10 националности – 25 от Висше училище по архитектура „Ла Вилет“ в Париж и по 5 от ПУ „Паисий Хилендарски“ и Университета по архитектура, сградостроителство и геодезия в София и организаторите от френското дружество „Цветоскоп“ след тримесечна работа под тепетата представиха проектите си в тематичните ателиета – „Тютюнев град“, „Старият град и Капана“, „Улица на занаятите“, „Кино Космос“ и „Реката“. От 21-те индивидуални проекта и четирите урбанистични съвместни разработки най-много -14, бяха свързани с тютюневите складове.

Предложенията бяха за Музей на тютюна, еко пазар с мини оранжерия и био ресторант, жилищна част, ателиета на артисти и за рециклиране и трансформация на стари предмети, площадки за деца, пешеходни алеи с експонирани скулптури. Разработките бяха онагледени с кратък филм, макети, 3D композиции, графични платна със снимки и чертежи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.