На 18 януари 2019 да почерпят

Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

„Хийтроу“ е най-натовареното летище в света

Британското правителство: Втори референдум за Брекзит ще отнеме година

Осем души загинаха при взрив на кола-бомба в колумбийската столица Боготa

Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Документите за F-16 при президента От „Локхийд Мартин” смятат, че сделка може да има до 9 месеца

Тютюневият склад до Сточна гара в Пловдив е пред срутване

Снимка: БНТ

Тютюневият склад до Сточна гара в Пловдив е опасен и може да се срути.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов заяви, че сградата е опасна и администрацията ще обжалва решението на пловдивския съд пред ВАС, след като магистратите отмениха общинската заповед за премахване на сградата, информира БНТ. „Единствено се ръководим от безопасността на хората, но сега няма как да я гарантираме“, коментира той.

Според Стаменов складът на бул. „Христо Ботев“ няма статут на паметник на културата и за това има потвърждение от НИНКН.

По думите му преди време сградата е претърпяла пожар, а от нея към момента са останали само стени. „Предшественикът ми е направил заповед за премахване на тази сграда, тъй като тя представлява опасност за увреждане на живота и здравето на преминаващите там. Собствениците на сградата са три юридически лица, но реално две физически лица са носители на правото. Единият възразява срещу тази заповед по законов ред и обжалва в съда. Съответно Административният съд се е произнесъл, че има някакви пороци в тази заповед. Аз смятам, че това не е така. Затова в законоустановения срок ще обжалвам на по-висока инстанция – на Върховен съд. След решението ще стане ясно дали направената заповед наистина има пороци и трябва да падне или ще бъде потвърдена и собствениците на сградата ще бъдат поканени доброволно сами да премахнат сградата“, обясни Георги Стаменов.

Районният кмет добави, че тютюневият склад до Сточна гара не е паметник на културата. „Тя е в ансамблов такъв, което ще бъде елемент в проектирането на новата сграда, за да може да се запази автентичността на този район“, посочи Стаменов.

Той смята, че при подготовката заповедта за премахване на сградата и при подписването й експертите са си свършили работата достатъчно добре. „Ние като администрация сме длъжни да осигурим една безопасна среда за нашите съграждани. Нормално е ние да искаме да го направим, заради което ще обжалваме на Върховен съд“, каза още кметът на район „Централен“ в Пловдив Георги Стаменов. Според него в този си вид тютюневият склад до Сточна гара представлява „язва“ в центъра на града.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.