„Т2 Трейнспотинг“ нахлува в кината

Българката Анжела Недялкова изпълнява една от важните женски роли

 

Почитателите на филмовия шедьовър “Трейнспотинг” получиха и продължението - 20 години след излизането на оригинала в кината. Заглавието е “Т2 Трейнспотинг”, режисьор отново е майсторът Дани Бойл. Той е събрал оригиналните звезди на филма - Юън Макгрегър, Джони Лий Милър, Юън Бремнър и Робърт Карлайл. Четиримата се завръщат в иконичните роли съответно на Рентън, Сик Бой, Улавия и Бегби.

“Т2 Трейнспотинг” е вдъхновен от романа на Ървин Уелш “Порно”, който пък беше директно продължение на книгата му “Трейнспотинг”, върху която е базиран първият филм.

В кратък коментар Робърт Карлайл споделя: “20-годишните, които гледаха оригиналния филм, сега са съвсем различни хора. Начинът, по който Джон Ходж е разказал всичко, очевидно с помощта на Дани Бойл, е уникален - за да стане ясно на всички как се е променил животът на героите… и дали се е променил всъщност…”

Действието в новия филм се развива две десетилетия след събитията в оригинала и проследява живота на четиримата централни персонажи. Младата българска актриса Анжела Недялкова, позната от местната драма “Аве”, изпълнява една от основните женски роли в премиерния филм.

Разбира се, сравненията с оригинала са неизбежни. Малко филми “инжектират” повече кинематографична наслада в съзнанието на ценителите, отколкото шедьовърът “Трейнспотинг”. През 1996 г. великолепният визионер Дани Бойл филмира книгата на шотландския литературен хулиган Ървин Уелш със същото заглавие и показва вълнуващата и шокираща картина на зависимостта.

“Ще желае ли господинът чесново хлебче към основното меню?” - хероиновият ветеран Превъзходната майка пита младия единбургски наркоман Марк Рентън. “Не, благодаря. Ще започна директно с интервенозно инжектиране на твърди наркотици, моля” - отвръща абстинентният Марк. Иглата пробива изпъкналата вена, боклукът се просмуква в кръвта на шотландеца и той потъва в мекия килим на фона на песента “Перфектен ден” на Лу Рийд.

“Трейнспотинг” прелива от иконични сцени и запомнящи се моменти. Този магнум опус е автентична киноманска дрога.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино