Убиецът на Кристин направил самопризнания, но не могъл да посочи мотив за жестокото престъпление

Мартин Трифонов е лежал в затвора за опит за изнасилване на болно момиче

Мартин Трифонов, задържан за изнасилването и убийството на 7-годишната Кристин в сливенското село Сотиря, е признал за извършените тежки престъпления. Това е станало пред назначения му служебен защитник адвокат Димитър Димитров, съобщи самият адвокат пред „Труд”.

21-годишният Трифонов не е могъл да посочи мотива, с който на 15 август по обяд е похитил, насилил, натъпкал с найлон устата на детето и смъртоносно го е пребил. Заявил, че не е познавал невръстната си жертва. Доброволните му самопризнания могат да насочат бъдещия процес по съкратеното съдебно следствие, каквато възможност дава законът по преценка на съдебния състав. Това означава, че изнасилвачът-убиец ще получи редуцирана с една трета присъда по обвиненията за убийство на малолетно лице, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин, за изнасилване и за блудство.

Обвиненията спрямо Мартин Трифонов му бяха предявени от Окръжната прокуратура в болничната стая на областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински”, където той бе приет веднага след задържането, с две рани на единия и фрактура на другия си крак, получени при преследването. Опасност за живота му няма, в добро здравословно състояние е, опериран е. Намира се под постоянна полицейска охрана. На 19 август се очаква Окръжната прокуратура да внесе в съда искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо Трифонов. Възможно е мярката да бъде гледана на изнесен съдебно заседание в болницата. Часът не е известен, защото искането все още не е внесено.

След задържането на Трифонов, от МВР съобщиха, че той е издирван за кражби и вече е лежал в затвора за опит за изнасилване и блудство. Проверка на „Труд” установи, че на 31 май 2014 г. , 16-годишният тогава ученик в 10 клас, е посегнал на своя връстница. Момичето е страдало от ментални проблеми, било е с лека форма на умствена изостаналост. Според показанията на дядото на Мартин, внукът му я искал за гадже, но тя се дърпала.

На фаталната дата преди 5 години той насила я съблякъл и направил опит да я изнасили, въпреки протестите, молбите и сълзите на момичето. Случаят стигнал да съдебния лекар, а после и до Районния съд в Сливен, след като изплашеното и поругано дете разказало през болки на майка си. Трифонов получил условна присъда за опита за изнасилване и блудството от 9 месеца, с 2-годишен изпитателен срок. Тя е станала ефективна и той е бил преведен в затвора, след като в изпитателния срок е извършил кражба и е получил присъда и за това престъпление. Три месеца, след като напуснал решетките, Трифонов е станал причина за друг трагичен инцидент в Сотиря, припомниха в селото. Той замерил с пръчка кучетата на съседа си Живко Димитров, според показанията на свидетели. Питбулите се озверили и го нападнали. 33-годишният собственик се втурнал да го спасява, но платил за това с живота си. Мартин се отървал с нахапване по ръцете.

„Лицето е асоциален тип, без никакви приятелства, не е завършил образованието си, не работи, живее в семейство в много тежко финансово положение”, заяви гл.секретар на МВР Ивайло Иванов. Психолози определиха обвинения за изнасилването и убийството на малкото момиченце като психопат с примитивна емоционалност, който съзнава действията си и може да отговаря за тях, но не може да изпитва съжаление. След гнусното посегателство върху детето, което наесен трябваше да тръгне в първи клас, Трифонов се укри. Майка му приготвила малък багаж с дрехи преди бягството, за стореното от него са знаели и други близки, но са скрили информацията от полицията. Беглецът бе задържан а 16 август, след като служители от четири силови структури от Сливен и Бургас, горски служители и планински спасители преобърнаха Балкана над Сливен. Откриха го след гонитба в периферията на Сотиря. В преследването се включиха и местни хора, включително деца и младежи. Пастирът Ганчо направи опит, макар и неуспешен, да го задържи. 18-годишният Тихомир Димитров от Сотиря, който също участва в издирването, съобщи пред „Труд”, че преминавайки покрай 15-годишния му приятел, Мартин заявил: „Ще ме хванете, ама друг път!”...

Кристин изчезнала на 15 август по обяд. Казала на баба си и дядо си, че отива до магазина. Предния ден си купила сладолед и спечелила награда за още един, безплатен сладолед. Пуснали я съвсем спокойни. Домът им се намира непосредствено до главната улица, която влиза в Сотиря, наоколо живеят много хора, самият магазин е на 100-ина метра. Когато детето се забавило, излезли да я търсят, разказа съседът им Деньо. Пред къщите им минава плитка вада. Върху малкия каменен мост видели едната обувка на момиченцето, наблизо – и другата. После открили детето. То било още живо. Разпознало баба си и дядо си, съседът им. Линейка го откарала в болницата, където по-късно издъхнало.

Сотиря пламна от гняв. Жители на селото разказаха потресаващи истории за предишни заплахи и опити за посегателства на Трифонов, включително свързани с деца. Сигнали на тел.112 не са подавани. През последните месеци полицията го е издирвала заради образувано срещу него дело за кражба, но той се бил укривал.

На 19 август близки на Кристин организират траурно бдение пред общината. Кметът Стефан Радев обяви понеделник за ден на траур.

Коментари

Задължително поле