Убиецът на руския посланик в Турция станал ислямист в полицейската школа

Турският полицай Мевлют Алтънташ, който уби руския посланик Андрей Карлов, успешно е издържа изпита за работа в охраната на президента Реджеп Ердоган. Това заяви сестра му Сехер, която даде показания в полицията.

Брат й обаче не бил назначен на работа, защото няма натрупан стаж. “Те (Алтънташ и приятелят му С.) издържаха в Анкара изпита, за да работят като охранители на президента. Но като офицери от полицията те бяха работили по-малко ог година, затова не можеха да станат телохранители на президента”, поясни Сехер пред в. “Хюриет”, съобщава БГНЕС.

Тя разкри, че семейството не било много религиозно, но по време на обучението му в полицейската школа брат й се променил и започнал да се моли по 5 пъти на ден. “Той пиеше алкохол, ние никога не сме го карали да чете Корана или да се отдава на молитви. Ние не сме такова семейство. На него му промиха мозъка и той започна да страни от нас. Казват, че ние сме го възпитали по подобен начин, но ние не правихме това. Той не знаеше арабски език”, разказа сестрата.

Тя отбеляза, че голямо влияние му оказал съкурсник от полицейската академия, с който живели под наем в къща в Анкара. Сестрата отрича брат й да е имал някаква връзка с организацията на опозиционния ислямски проповедник Фетхулах Гюлен, за което твърдят турските медии. Той не и учил в неговите училища.

Сехер добави, че семейството на убиеца решило да не взема тялото му. “Мама каза: “По-добре да беше загинал като герой. Бих се гордяла с него”. Нашето семейно решение е да не взимаме неговото тяло. Да, той е мой брат, душата ми страда, той и досега не е погребан, но ние не искаме. Той изобщо не помисли за нас. Колко само е бил заслепен”, каза сестрата на терориста.

Алтънташ застреля посланик Карлов в гръб при откриване на фотоизложба в Анкара. След това и той бе ликвидиран на място.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.