Убиец иска по-малка присъда, бил млад

Ðàäîñëàâ òúðïè íàêàçàíèåòî â çàòâîðà â Ëîâå÷

Радослав Златев, известен като Радо-Кърпата, който кла жестоко майка си в дома им в Шумен, иска присъдата му от 30 г. затвор да бъде намалена. 25-годишният мъж е обжалвал наказанието, наложено от Окръжния съд в Шумен пред Апелативен съд - Варна в петък. Подсъдимият молил съда да намали наказанието, като отчете младата му възраст и чистото съдебно минало.

Радо уби майка си по особено мъчителен начин и с особена жестокост на 2 декември 2015 г., когато съвсем невинен жест на 50-годишната Еленка отключил невиждана агресия, довела до клане. Двамата били в кухнята и жената пълнела чаша с вода на мивката. Той я дръпнал и разлял, тя му плеснала един шамар, а той хукнал да вземе ловния нож от стаята си. Намушкал я в шията, в гърдите, тя побягнала да се спасява, а той я препънал пред блока им на ул."Света гора"4. Почти я заклал на стълбищната площадка, като успял да нарани и шийни прешлени.

Непосредствената причина за смъртта на жената била острата кръвозагуба при двустранното прерязване на шията. Еленка е изпитвала изключителни болки и страдания и е умряла по особено мъчителен начин, сочат специалисти. Друго експертно заключение казва, че Радослав е психически здрав и не бил повлиян от алкохол или други психоактивни вещества.

Представителят на прокуратурата е категоричен, че полученото наказание е справедливо, особено след като Радослав се е възползвал от привилегията на съкратеното съдебно следствие и то за изключително тежко престъпление – умишленото убийство на родната му майка. Варненският апелативен съд ще се произнесе до 30 дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право