Убийствени сметки за отопление през зимата

Над 1000 лв. на месец за домакинствата на природен газ

Софиянци ще дадат 400 лв. повече за парно за целия сезон

С климатик е най-изгодно

Убийствени сметки за отопление ще плащаме през наближаващата зима. Независимо дали се отоплявате с парно, газ, дърва или ток разходите ще бъдат значително по-високи спрямо миналата година. Например Софиянци ще плащат за парно с 27% повече от миналата зима. Ако през миналата година сметка за парно е била 250 лв., сега ще бъде 320 лв.

Отоплението с климатик и с парно ще излезе най-евтино, показват изчисления на “Труд” на база сегашните цени на ток, парно, дърва, пропан-бутан, пелети и брикети. За отопление с парно на апартамент от 80 кв. м в София през някой от най-студените месеци, за който през миналата година сметката е била 320 лв., през предстоящата зима домакинството ще трябва да плати 405 лв., или с 85 лв. повече. За отопление на същия апартамент с газ или дизелово гориво само за месец ще бъдат необходими над 1000 лв.

Новата цена на парното влезе в сила от 1 юли 2022 г., когато цената на газа беше значително по-ниска. По принцип настоящата цена на парното трябва а важи до 1 юли 2023 г. Но от Асоциацията на топлофикационните дружества вече заявиха, че от 1 януари е необходимо ново поскъпване на парното от поне 60% заради повишаването на цените на газа. Може да се наложи и двойно покачване на цените на парното от 1 януари 2023 г., ако газът продължи да поскъпва, а правителството не отпусне компенсации на топлофикационните дружества. Тогава сметките за отопление ще станат непосилни за голяма част от хората. Данни на НСИ показват, че 27% от хората нямат достатъчно пари, за да отопляват добре жилищата си. През следващата година този дял ще нарасне значително. От 1 юли цената на парното и топлата вода беше увеличена средно с близо 30%, а за София повишението е с 40%. Наред с това ДДС за парното и природния газ беше намален от 20% на 9 на сто. В резултат повишението на сметките за парно на столичани ще бъде с около 27%, а средното за страната увеличение е с 18 на сто. Например, ако през миналата зима за целия отоплителен сезон сметката за парно е била 1500 лв., през следващата зима домакинството ще трябва да плати над 1900 лв., или с над 400 лв. повече. Това прави по около 70 лв. допълнително за всеки от месеците, през които парното работи. При настоящите цени през най-студените месеци сметката ще надхвърли 400 лв., а през по-топлите може да бъде и наполовина. Но ако от 1 януари парното поскъпне двойно, сметките ще бъдат по-високи от една минимална заплата, която служебното правителство анонсира, че ще предложи да стане 770 лв.

Алтернативите за отопление също не са никак евтини. Отоплението чрез котел на газ или дизелово гориво вече излиза изключително скъпо, като причината за това е повишаването на цените на горивата. А каква ще бъде цената на газа през зимата можем само да гадаем. Използването на котел за ток или на пропан-бутан за отопление излиза по-евтино, но разходите също ще бъдат значителни. По-евтино излиза използването на дърва за огрев или екобрикети. Като разходите за отоплени с екобрикети са приблизително толкова, колкото с парно.

Най-изгодната алтернатива за отопление е климатикът. Причината за това е, че съвременните климатици са изключително енергоспестяващи и съотношението между отделяна топлина и изразходвана енергия достига 5 към 1. Това обаче зависи от енергийния клас на климатика. Най-икономичните климатици са хиперинверторните. Те имат най-високи коефициенти на трансформация на енергията при отопление и охлаждане. Първоначалната инвестиция за тях е висока, но се изплаща с времето. Отоплението с климатици от висок клас излиза близо два пъти по-евтино отколкото с парно и за апартамент от 80 кв. м при сегашните цени е под 200 лв. на месец.

Използването на климатици сега е изгодно, защото цената на тока за бита се определя от КЕВР и от 1 юли беше повишена с малко над 3%. Но в Плана за възстановяване, разработен от предишния кабинет “Петков”, е записано, че и домакинствата ще мината на свободния пазар на ток, като това трябва да стане на два етапа - от 2023 г. и от 2025 г. Ако това стане, още през следващата година цената на тока за бита може да нарасне няколко пъти и отоплението с климатик вече няма да е толкова изгодно.

Цените на промоция започват от 900 лв.

Бум на продажбите на климатици

Бум на продажбите на климатици отчитат търговци, след като цената на парното се вдигна с 30% средно за страната и стана ясно, че от 1 януари вероятно ще има още едно поскъпване. Хората масово се отказват от топлофикациите и търсят други варианти да отопляват домовете си. Най-евтината опция за отопление е с климатик. Цените на уредите са с 200-300 лв. по-високи спрямо миналата година, показва проверка на “Труд” в големи търговски вериги.

Цените на инверторните климатици започват от около 900 лв., при това на промоция за уреди с мощност от около 2600 киловата и с много добри енергийноспестяващи характеристики. Най-скъпите уреди струват в пъти повече, като цената им може да достигне над 6000 лв. Разбира се, те са и в пъти по-мощни и много икономични.

Цената стига 200 лева за кубик

Търсят повече дърва за огрев

Най-евтино е да си отсечеш сам

Двойно по-голям интерес към купуване на дърва за огрев, отчитат горските стопанства.

Огромен интерес към покупката на дърва за огрев през последния месец отчитат от горските стопанства в цялата страна. Близо два пъти повече хора са решили да се отопляват по този начин в сравнение с миналата зима, категорични са от земеделското министерство. Цената също е нараснала два пъти в сравнение с предходната зима. Като причина за увеличението от дърводобивните стопанства и прекупвачите посочват ръста на транспортните разходи и на тези за добив на дървесина.

Най-евтиният начин да се сдобиете с дърва за огрев е да си ги насечете и транспортирате сами или както е известен този вариант да си купите дърва “на корен” от горските стопанства. При този тип продажба хората сами отсичат маркирани дървета и ги превозват до дома си. Така цената на кубик е около 10-15 лв. за иглолистни дървета и 20-30 лв. за кубик от широколистни видове.

В централните складове на големите градове цената на дървесината е между 70 лв. и 100 лв. за кубик, но без транспорт. В случай че е включен, цените се увеличават до към 140 лв. за кубик. Най-скъпо излиза да купите дърва от частни прекупвачи, които заедно с транспорта предлагат дървесината на цени до 180-200 лв. за кубик. Миналата година цената беше двойно по-ниска - около 90-100 лв. за кубик.

Влизат в предизборната кампания

Кметове се жалват от неритмични доставки

Цветелина Георгиева, Шумен
Росица Николова, Сливен
Даниела Фархи, Варна

Кметовете на населените места от област Шумен масово поставят пред областния управител Христо Христов проблема със забавянето на доставките на дърва за огрев. Селски първенци обясняват, че доставките са неритмични, а това създава социално напрежение сред хората. Горски са категорични, че работата по изпълнение на доставките на дърва не е спирала.
Истерията за дървата за огрев е като истерията за олиото заради слуховете за постоянно увеличаващи се цени, коментираха горски служители. Конкретен пример за презапасяването на хората с дърва дойде от Държавното горско стопанство в Казанлък. Заявените количества през 2021 г. са 6500 кубика, а за тази година са 9500 кубика.

Държавата продава на цени 65-100 лв. за кубик, но пазарните цени варират около 170-180 лв. За да се предотврати спекулата, се очакват проверки от ОД на МВР-Стара Загора.

Темата за скъпите дърва влезе и в предизборната кампания. В Сливен областният управител Минчо Афузов проведе среща с горските началници и ръководството на ОД на МВР. Повод за нея са били съмненията, че в списъците на социално слаби, които ще получат дърва на преференциални цени, попадат имената на сигурни избиратели на някои политически партии.

Рязък скок в търсенето на дърва за огрев има и във Варна. Най-много дърва купуват директно от горските складове на цена 66 лв. за кубик. На свободния пазар кубикът стига до 190 лв. Въпреки това правят и списъци, защото цената на екологичните пелети за година скочи двойно и продължава да расте. Преди месец борсите продаваха тона за 830 лв., сега е 980 лв. и трудно се намират налични количества.

За цяла зима са необходими 4-5 тона

Доставчици правят списъци на клиенти

По-евтино за социално слаби

Проблем е доставянето на дървесината поради недостатъчни количества.

Веселина Ангелова,
ТРУД, Велико Търново

Драстично скочиха цените на дървата за огрев във Велико Търново. Кубикът дървесина вече струва 180 лв., докато през юни струваше 150 лв. Проблем е и доставянето на дървесината поради недостатъчни количества. Транспортът до домовете се плаща отделно. Услугата струва между 30 лв. и 80 лв., в зависимост от отдалечеността на населеното място.

Голямото търсене принуди фирмите да правят списъци с желаещите. Доставките се бавят поне с месец.

Почти два пъти по-евтино излизат дървата за огрев за социално слаби. Кубикът е на средна цена от 60 лв. за областта. За тях обаче хората трябва да ангажират превоз, защото държавните горски стопанства не предлагат доставка на място. 

Сечта за заявените количества започва от септември, а инициативата се провежда от петте държавни горски стопанства в областта.

Организацията по снабдяване на населението с дърва за огрев е ангажимент на кметовете, които бяха ангажирани в съставянето на списъци със социално слаби.

Ръст има и при покупката на пелети. Тяхната цена е скочила от 830 на 900-1000 лв. за тон.

От бранша обясняват това с недостига на дървесина, която е основа суровина за производството им. Интересът към пелетите е голям заради тяхната ефективност на горене и екологичност.

“За отоплението на една къща за целия зимен сезон са необходими 4-5 тона. Направили сме заявка за такова количество още в края на миналата зима и до момента все още горивото не ни е доставено”, каза жителка на великотърновското село Самоводене.

Общински сгради ще ползват електроенергия

Минават на ток заради бомбастични цени

Много хора преминават на отопление с климатици.

Светлана Василева, Благоевград
Мария Кехайова, Бургас

Жителите на Пиринско масово ще преминат на отопление с ток през зимата, заради непосилните цени на газа и пелетите. Купуват основно климатици или конвектори. Теглят заеми или ги взимат на изплащане.

В региона няма топлофикация и хиляди през последните години преминаха на отопление с газ. Сега хората се чувстват ощетени, защото още изплащат заемите, взети за газовите инсталации. Друга голяма част от населението се отоплява на парно на пелети, но сметките показват, че и то ще излезе “солено”. Най-ниската цена за пелети е 800 лв. за тон и това шокира потребителите. Повечето взимат по 4-5 хил. лв. кредити, за да осигурят топлото за зимата, а други се отказват и преминават на ток. Дори обществени сгради се ориентират към отопление на ток, вместо газ, защото сметките са непосилни. Такъв пример е община Разлог, която този сезон ще се отоплява с климатици.

В Бургас също масово купуват климатици. Хората ги е страх, че парното и газът ще са много скъпи, затова макар и доста домакинства да са на газ, купуват климатици, за да са подготвени за зимата. “В крачка ще решават кое отопление ще изберат. Всички чакат да видят какви ще са първите сметки на ток и газ, и в зависимост от сумите, да определят какво ще ползват”, разкриха бургазлии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения