Убийци на козар искат милост от Апелативния съд в Търново

Двама извършители на зверско убийство на козар от плевенското село Ясен обжалват присъдите си в Апелативен съд Велико Търново. Яко Р. М. и Мариян Р. П. са признати за виновни в грабеж, придружен с причиняване на смърт.

Яко е осъден от първата съдебна инстанция на 17 години лишаване от свобода, Мариян - на 15 години затвор, които да изтърпят при първоначален строг режим в затвор. Двамата подсъдими са наказани и да платят солидарно кръвнина от 100 000 лева на дъщерята на убития.

Жертвата Борис В. Н. работел като пастир. Човекът бил описван от съселяните си като тих, беден и скромен, който сам отгледал дъщеря си. На 7 декември миналата година в местността „Долни ливади” в землището на Ясен, чобанинът извел стадото на паша.

В същото време двамата обвиняеми решили да откраднат няколко от козите му. Те взели още двама души със себе си и пристигнали при стадото. Там Яко размахал бухалка и след като Мариян влязъл в пререкание в козаря, започнал побой. Мъжът бил ритан и налаган с дървената сопа до състояние на безпомощност. Аверите на биячите се уплашили и хукнали през реката да бягат. Подсъдимите оставили жертвата си лежи, като откраднали платнената му чантичка, която струвала 1,50 лв.и нож в нея стойност 2 лева.

По-късно аутопсията установила, че Борис е бил с 12 счупени ребра, увреден бял дроб, счупен лакът и множество други травми. Оставен в безпомощно състояние, мъжът умрял от измръзване.

Делото в Апелативен съд Велико Търново е образувано по въззивни жалби от двамата подсъдими и ще се гледа следващата седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право