Убиха 130 000 кокошки заради птичи грип в пловдивско село

130 000 кокошки от две птицеферми в пловдивското село Трилистник са умъртвени принудително заради птичи грип.

В населеното място не е останала дори и една кокошка, съобщи кметът Мирчо Петров пред "Фокус". „Всеки ден имаше по близо 110 000 бройки яйца, а сега няма. След лятото ни сполетя и кожния дерматит по кравите. Тогава загробихме около 120 крави. Ситуацията не е приятна, защото все пак става въпрос за изхранване на над 10 семейства, които работят в птицефермата. Предполагам, че производството ще се възстанови, но ще мине време. Загубите са големи, пазарът се заема от други. Лошото е, че има опасност този птичи грип да се прехвърли и по хората“, коментира Мирчо Петров.

Той изрази надежда, че съвсем скоро загубите ще бъдат компенсирани, защото случилото се е свързано с време, с нови инвестиции, а и към момента работещите в птицефермите са в отпуск.

„Непрекъснато контактувам с личните лекари, за да може да сигнализират, ако е налице нещо нехарактерно за грипа. Хубавото е, че в селото няма домашни кокошки. Едно от условията за работа във фермите е да нямат в кокошки в дворовете. Тоест в селото няма опасност от разрастване на болестта“, каза Мирчо Петров.

Той посочи, че близо до селото има държавна дивечовъдна станция, в която се отглеждат фазани и яребици, като болестта птичи грип е опасна също и за тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България