Увековечиха Захарий Стоянов в Двора на кирилицата

Снимка: Двор на кирилицата

Алеята на писателите в уникалния комплекс "Двор на кирилицата" в старата столица Плиска се обогати с още един паметник - този на великия български революционер, политик, журналист и писател Захарий Стоянов. Тържественият ритуал в петък бе уважен и от президента Румен Радев. Бюстът е дарение от родолюбката Пека Ганчева, а негов създател е проф.Иван Славов. Открива се навръх 170-та годишнина от рождението на таченият българин.

Лентата пред стотици гости преряза уредникът на къщата музей "Захарий Стоянов" в село Медвен Милена Кашичева. Тя положи в основата му и пръст от родния дом на революционера.

Родственичката на Захарий Стоянов Тоня Борисова впечатли присъстващите с изпълнение на част от моноспектакъл „Пътеки към душата на България".

Президентът Радев поздрави Двора на кирилицата, а от своя страна създателят на комплекса Карен Алексанян му връчи "Свидетелство за поклонническо посещение".
Паметникът на Захарий Стоянов беше отрупан с венци и цветя от гостите.

Поне 80 автори от цял свят, творили на кирилица, ще бъдат увековечени в Алеята на писателите, планира създателят. Нейното начало беше поставено през 2017 г. с бюста на Пейо Яворов. Мястото е и своеобразна скулптурна школа, защото автори на бюстовете са световно известни ваятели.

Коментари

Задължително поле