Увеличаване на данъците, предлагат икономисти от БАН

Увеличаване на преките данъци предлагат водещи икономисти от Българската академия на науките. То трябва да стане плавно и да засегне домакинствата и бизнеса, но без най-нискодоходните групи, смятат експертите.

„По-високият данък върху доходите трябва да бъде съчетан с намаляване на ДДС, което ние плащаме през покупките си, казва проф. Митко Димитров, цитиран от БНР.

Реформата трябва да бъде съчетана със семейно подоходно облагане, при което се възстановяват разходите за отглеждането на децата. Ако единият от родителите печели 2000 лева, а другият не работи, защото гледа двете деца, това семейство ще мине под минимума за издръжка.

Проф. Иван Ангелов е привърженик на необлагаемия минимум, но ставка от 25 % за доходите на физическите лица. При фирмите – повишаване на данъка върху печалбата до 20 процента, но без облагане на малките и семейните фирми, както и с облекчения при реинвестирането на печалбата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. „Увеличаване на преките данъци предлагат водещи икономисти от Българската академия на науките“ Увеличете данъците на тези водещи икономисти от БАН! Те смучат много пари от бюджета и от частни фирми. А не данъците на бедните с минимална заплата.

  2. Да увеличат пенсиите и заплатите,да намалят цените на еленергията и бензините,на лекарствата и храните,а не да вдигат само данъците,такси,винетки,билетчета и други простотии!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.