На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Увеличават минималните заплати на лекарите

Минималните заплати на лекарите се увеличават с между 15 и 35%, след като днес беше подписан колективният трудов договор за отрасъл „Здравеопазване”, информира БТВ.

Страните по него – работодателите , синдикатите и Министерството на здравеопазването, изразиха удовлетворение от новия документ, който не беше подновяван от 2013 г.

Новият договор влиза в сила още от днес.

Най-големите увеличения са на заплатите на редовия лекар, медицинската сестра, санитаря, лаборанта – между 29 и 35%.

Така например минималната заплата на лекар с една специалност в университетски и многопрофилни болници за активно лечение ще е 980 лв. (800 лв. досега), за лекар с две специалности – 1000 лв. (850 лв. досега), а за началник на отделение 1050 лв. (900 лв. досега).

Медицинските сестри ще получават най-малко 750 лв. (600 лв. досега), а старшите  медицински сестри – 810 лв. (660 лв. досега)

Увеличенията не засягат здравните работници в спешната помощ, където заплатите са по-високи. Медицинска сестра там взема минимум 900 лв., а лекар – 1500 лв.

Този колективен трудов договор осигурява спокойствие и предвидимост в системата, посочи министър Петър Москов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

 1. Директна покупка на лекарското съсловие за изборите : “Страните по него – работодателите , синдикатите и Министерството на здравеопазването, изразиха удовлетворение от новия документ, който не беше подновяван от 2013 г.

  Новият договор влиза в сила още от днес…”

 2. А бре хора,то това не са и заплатите на чистаките в немска болница. Дори те почват от 800 евро на горе…
  Някой се опитва пак с пръдня,боя ,да прави…
  После някой умници се питат що литъй 80% от новозавърилите лекари бегали в старанство…..

 3. Възможно е това увеличение,само че трябва да се съкратят работни места,поне 25
  %,за да е реалност.Като се замисля, и това е възможно.30% от лекарите и сестрите в нашата болница са пенсионери.И без това не работят,а само узаконяват пътеки ,идвайки на работа за 2часа дневно,а вземат и пенсия ,и максимална заплата.Има отделения ,където почти не се работи,но ги държат само заради нивото на болницата.Съботите и неделите трябва да се плащат отделно като извънреден труд, поне по 100лв.Т.нар.”клас” е анахронизъм и трябва да се премахне.Парите трябвва следват работещия ,а не пенсиониращия се пенсионера.Пенсионерите да избират между пенсия или заплата ,а не и двете да им плаща държавата ,а младите в същото време да се чудят кой път да хванат.Болниците са се превърнали в приют за застаряващи сестри и лекари.Хранилка .и това правителсвото трябва да го спре,именно.АКО си доказан Голям Специалист в пенсионна възраст ,заповядай в някоя частна клиника,а не да ядеш от държавното.

 4. Uvelichavat se zaplati na lekari i sestri,a za sanitari nishto ne se govori,te ne sa li ot medicinate,ili i vie gi nymate za nishto

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.