„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Ердоган се чул по телефона с Путин, ще посети Русия на 27 август

Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазония

Бурак Дениз остана на сухо

Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Китай с нови мита за внос на американски стоки, Тръмп обеща отговор

Борис Джонсън: Ще връщаме обратно мигранти, които прекосяват Ламанша незаконно

Голям пожар гори до село Бегово Засега няма опасност за населението

Крадците на данни от НАП опитвали да заметат следите си Файл, изтрит от Кристиян, напълно идентичен с получен в редакцията на “Капитал”

Огнеборци гасят пожар на сметището на Велинград

Увеличават се дивите прасета, намалява пернатият дивеч в Търновско

Сериозен ръст в популацията на дива свиня през последните 3 години отчитат от Ловно-рибарското дружество „Сокол“ във Велико Търново. В същото време обаче в района намалява пернатия дивеч.
Ловците са категорични, че основна причина за тази тенденция са прекомерните пръскания на агрокултурите в земеделските площи и бързото окосяване на нивите след прибирането на реколтата. Наблюденията от последните няколко ловни сезона във Великотърновска област сочат, че е постигнато почти 100% изпълнение на предварителния план за отстрел на дива свиня. Основен фактор за това са многото грижи, които ловците ежегодно полагат за дивеча.
„Цялото дружество се отнася изключително отговорно към популацията. Осигуряваме хранилки, подхранване през зимния период, подпомагане през тежките зимни условия и това дава резултати, за да имаме едър дивеч и даго  ползваме  през разрешения период от закона!“, коментират от ЛРД „Сокол” в старата столица.
Ситуацията с пернатия прелетен дивеч обаче е различна. Според ръководството на ЛРД  пернатите започват да променят местообитанията си заради земеделската политика през последните години.
„Особено за пъдпъдъка е много фатално обработката на земята от арендаторите и дисковането веднага след жътва. Земеделската техника е изключително модерна не оставя растителност на земята по време на жътва и обработката с химикали!“ , уточняват ловците.
Въпреки трудностите и видимото намаляне на броя на пернатия дивич, авджиите са доволни, че в региона все още има пъдпъдък. Те обаче са категорични, че ако не се въведат строги правила за дейността на арендаторите, не е изключено птицата да изчезне напълно.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.