Увеличават се дивите прасета, намалява пернатият дивеч в Търновско

Сериозен ръст в популацията на дива свиня през последните 3 години отчитат от Ловно-рибарското дружество „Сокол“ във Велико Търново. В същото време обаче в района намалява пернатия дивеч.

Ловците са категорични, че основна причина за тази тенденция са прекомерните пръскания на агрокултурите в земеделските площи и бързото окосяване на нивите след прибирането на реколтата. Наблюденията от последните няколко ловни сезона във Великотърновска област сочат, че е постигнато почти 100% изпълнение на предварителния план за отстрел на дива свиня. Основен фактор за това са многото грижи, които ловците ежегодно полагат за дивеча.

„Цялото дружество се отнася изключително отговорно към популацията. Осигуряваме хранилки, подхранване през зимния период, подпомагане през тежките зимни условия и това дава резултати, за да имаме едър дивеч и даго  ползваме  през разрешения период от закона!“, коментират от ЛРД „Сокол” в старата столица.

Ситуацията с пернатия прелетен дивеч обаче е различна. Според ръководството на ЛРД  пернатите започват да променят местообитанията си заради земеделската политика през последните години.

„Особено за пъдпъдъка е много фатално обработката на земята от арендаторите и дисковането веднага след жътва. Земеделската техника е изключително модерна не оставя растителност на земята по време на жътва и обработката с химикали!“ , уточняват ловците.

Въпреки трудностите и видимото намаляне на броя на пернатия дивич, авджиите са доволни, че в региона все още има пъдпъдък. Те обаче са категорични, че ако не се въведат строги правила за дейността на арендаторите, не е изключено птицата да изчезне напълно.

Коментари

Задължително поле