Увеличават се планираните раждания в Търново

Снимка: Архив

Първото бебе за 2018 година във Велико Търново се е родило в сутрешните часове на втори януари. Това обяви доц. Светлозар Стойков, началник на Акушеро-гинекологичното отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”.

Момченцето е с размери 3,20 килограма и с дължина около 50 сантиметра. Детето е първо за майката, която е на 31 години.

През 2017 година във Велико Търново са проплакали 1096 бебета, които са с 14 повече в сравнение с 2016 година. 44 % от пеленачетата са се родили със секцио, което е с десет на сто повече от предходната година. Увеличили са се планираните раждания.

" Причината е, че по-голямата част от родилките се страхуват от увреждания при раждане по естествен път, обяснява доц. Стойков.

През миналата година най-младата родилка е била на 14 години, а най-възрастната – на 45 години. Непълнолетните родилки са били около 10, предимно от малцинствените групи.

" Екипът на АГ-отделението в областната болница се състои от девет лекари, от които шестима са със специалност, а трима са специализанти. Броят на акушерките е 16, а санитарите са десет на брой", уточни началникът на отделението.

Според доц. Стойков надеждите са през 2018 година да бъдат привлечени още млади специалисти към отделението.След дипломирането на първия випуск бакалаври по акушерство в разкрития колеж на Варненския университет във Велико Търново, кризата за акушерки в болницата обаче ще бъде преодоляна.

През изминалата година около 10 от новородените са били изоставени. Това са деца от многодетни семейства, при които майката е заявила, че няма възможност да се грижи за детето.

Единайсет са двойките близнаци, родени в отделението. През 2017 година се увеличил броят на децата, заченати чрез "ин витро" процедури.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони