Увеличават се подпалвачите на сухи треви и отпадъци

Рекордни 645 пожара лумнали за ден в страната

Рекордните 645 пожара на сухи треви само за ден са били регистрирани в началото на седмицата. Това съобщи във Велико Търново директорът на Националната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов.

От Националната служба за пожарна безопасност обикалят малките населени места и разговарят с хората за опасността от подпалването на сухи треви и отпадъци. Това е основната мярка, с която от Пожарната и Полицията опитват да се справят с проблема.

„Опожаряването става обикновено късно вечер и бързо се напуска мястото на опожаряване. Труден е този процес много, затова разчитаме преди всичко на убеждаването на хората, че не бива това нещо да се случва“, сподели Николов.

Освен че подобни пожари нанасят сериозни щети на околната среда, много често те водят и до трагични инциденти.

„Тревожно висок остава процентът на загиналите хора и то точно следствие на изгаряне на такива сухи треви и отпадъци. Засегнати са преди всичко възрастни хора“, допълни Николов. Той поясни, че при подобни запалвания на сухи треви и отпадъци много често става задимяване на основни пътни артерии, поради което се налага трасетата да се затварят временно. Случвало се е дори пожарни автомобили да катастрофират, обясни Николов. Освен това изгасяването на стърнищата гълта много ресурс и ангажира стотици служители.

„Искам да благодаря на местната полиция за съвместната работа. Областната дирекция се откроява и традиционно работи добре за превенцията с децата и възрастните хора. Тук се въведе за пръв път доброволци да монтират датчици в къщи на възрастните хора“, сподели Николай Николов.

Жертвите на пожари от началото на годината в цялата страна са 51, а за миналата година в същия период те са били 48. Преди всичко жертвите в отоплителния сезон са възрастни хора и такива с психични проблеми.

Коментари

Задължително поле