Увеличават таксата за смет в Сливен

Кметът на Сливен Стефан Радев

 

Кметът на Сливен Стефан Радев внесе предложение в общинския съвет, с което ще бъде увеличена таксата за битови отпадъци. Досега таксата бе еднаква за цялата община, сега ще бъде въведено зониране на населените места. Жителите на Сливен вече ще плащат вместо по 0,9 промила върху данъчната оценка на жилищните си имоти, по 1,05 промила, а в селата - 1,8 промила. Увеличението за нежилищните имоти съответно е от 1,2 на 1,5 промила за Сливен и 2,35 - за селата. По-високият размер на таксата за селата компенсира по-ниските данъчни оценки на имотите там - обясниха от администрацията.

В мотивите си кметът Радев посочва, че местният бюджет се нуждае от повече приходи. Основният му аргумент е, че общината се налага да дофиннасира дейностите, свързани с отпадъците. Приходите през последните 3 години от таксата за смет възлизат на 3,2 - 3,3 млн.лева, а дофинансирането - между 4,7 и 5,3 млн.лева. Ако увеличението на таксата за битови отпадъци бъде прието, доплащането от бюджета ще намалее с около 800 хил.лева.

Със същото предложение на Стефан Радев имотният данък от 3,2 промила пада с 0,15 промила за жилищните и 0,05 - за нежилищните имоти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони