Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си

Цвета Караянчева събра бившите председатели на парламента в навечерието на Коледа

Започна рекултивиране на сметището на Пазарджик

„Канал Истанбул” ще бъде решен на търг Трасето между Черно и Мраморно море ще е 45 км

Автомобил на НСО е ударил 14-годишно дете

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

Американският Сенат прие с единодушие резолюция, признаваща арменския геноцид

Стачка спира междуградските автобуси

Пентагонът с бюджет за 738 млрд. долара

“Матрицата 4” с премиерна дата Участва и Нийл Патрик Харис

Министър Маринов: Италианските власти не знаят за кого са предназначени задържаните вагони с отпадъци

Рамадан Аталай, ДПС: Избрането на независим прокурор е извън правилата в момента

Искат 622 лева за почивка на Нова Година Със 137% нарасна търсенето на обяви за селски къщи по празниците

ЦИК си раздаде тайничко бонуси за добре свършена работа

Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си и да работят всеотдайно за нейното бъдеще

Увеличението на пенсиите провалило съставянето на нов кабинет

Цветан Цветанов

Повишаването на пенсиите се е оказало финалната тема, по която партиите, договарящи нов кабинет с мандат на Реформаторския блок, са се разминали. Това посочи зам-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БТВ. След като всички други различия са били изчистени, е останало да се разберат с колко да се повиши минималната пенсия.

„Стигнахме до компромисен вариант да се увеличи до 180 лв с 12-13 %, което ще струва на бюджета 133 млн. лв. и това беше допустимо“, посочи Цветанов. Ответната страна обаче е настоявала за 200 лв. минимална пенсия, което според зам.-председателя на ГЕРБ щяло да утежни бюджета с около 1,3 млрд. лв, ако влезе в сила през януари и 900 млн. лв., ако влезе в сила през април. Позицията на финансовия министър в оставка Владислав Горанов е била, че пенсионният модел не бива да се изменя, но е подкрепил повишаването до 180 лв.

Най-добрият вариант в момента е Бойко Борисов да управлява до 22 януари, каза още зам.-председателят на ГЕРБ. По думите му ситуацията, в което сме изпаднали, е прецедент. Според него БСП не са готови за избори и управление.

Цветанов добави, че премиерът в оставка Бойко Борисов е отказал да бъде предложен отново за премиер, тъй като тогава спекулациите биха били по-големи.

„Имаше желание от РБ да дадат възможност сегашният премиер да състави кабинет и да бъде внесен за гласуване. Но премиерът отказа да бъде предложен.” Той допълни, че са били склонни да дадат министри за нов кабинет.

„Искахме да остане правосъдния министър, енергетиката, социалната политика на Зорница Русинова. Като имена не сме влизали в детайли, само споделихме, че сме в състояние да предоставим министри за бъдещ кабинет. И това със санкцията на Борисов“, уточни Цветанов.

По повод обсъжданите имена за премиер в нов кабинет Цветанов потвърди за Петър Москов, Румен Христов и Найден Зеленогорски, но беше категоричен, че персоналният състав е трябвало да се остави на заден план, докато не се изясни каква ще е политиката на евентуалния кабинет.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Келеша бойко и айдуците му не могат да вдигнат пенсиите, защото за тях няма да остане за крадене. Вие да не си мислите, че келеша бойко и айдуците му са дошли на власт, за да оправят положението на народа? Неее, те са тук, за да си оправят собственото положение така, че 1000 години никой от родата им да не работи.

  2. -К-е-л-е-ш-а- бойко и айдуците му не могат да вдигнат пенсиите, защото за тях няма да остане за крадене. Вие да не си мислите, че келеша бойко и айдуците му са дошли на власт, за да оправят положението на народа? Неее, те са тук, за да си оправят собственото положение така, че 1000 години никой от родата им да не работи.

  3. Това ПЕНСИИТЕ не са като САНИРАНЕТО за да има милиарди

  4. Ало непросветените популисти, 40 години достоен труд като медицинска сестра =305 лв пенсия ,а разни цигани,проститутки и андрешковци без осигурителен принос=300 лева. СРАМ.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.