ДПС не участва в дебатите за исканата оставка на Жаблянов

Петър Москов: Натискът на здравния министър върху другите структури от системата не може да се счита за проблем

България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Социалните ще търсят други роднини или приемно семейство на близнаците от Пловдив

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Увеличението на пенсиите провалило съставянето на нов кабинет

Снимка: Архив

Повишаването на пенсиите се е оказало финалната тема, по която партиите, договарящи нов кабинет с мандат на Реформаторския блок, са се разминали. Това посочи зам-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БТВ. След като всички други различия са били изчистени, е останало да се разберат с колко да се повиши минималната пенсия.

“Стигнахме до компромисен вариант да се увеличи до 180 лв с 12-13 %, което ще струва на бюджета 133 млн. лв. и това беше допустимо”, посочи Цветанов. Ответната страна обаче е настоявала за 200 лв. минимална пенсия, което според зам.-председателя на ГЕРБ щяло да утежни бюджета с около 1,3 млрд. лв, ако влезе в сила през януари и 900 млн. лв., ако влезе в сила през април. Позицията на финансовия министър в оставка Владислав Горанов е била, че пенсионният модел не бива да се изменя, но е подкрепил повишаването до 180 лв.

Най-добрият вариант в момента е Бойко Борисов да управлява до 22 януари, каза още зам.-председателят на ГЕРБ. По думите му ситуацията, в което сме изпаднали, е прецедент. Според него БСП не са готови за избори и управление.

Цветанов добави, че премиерът в оставка Бойко Борисов е отказал да бъде предложен отново за премиер, тъй като тогава спекулациите биха били по-големи.

„Имаше желание от РБ да дадат възможност сегашният премиер да състави кабинет и да бъде внесен за гласуване. Но премиерът отказа да бъде предложен.” Той допълни, че са били склонни да дадат министри за нов кабинет.

“Искахме да остане правосъдния министър, енергетиката, социалната политика на Зорница Русинова. Като имена не сме влизали в детайли, само споделихме, че сме в състояние да предоставим министри за бъдещ кабинет. И това със санкцията на Борисов”, уточни Цветанов.

По повод обсъжданите имена за премиер в нов кабинет Цветанов потвърди за Петър Москов, Румен Христов и Найден Зеленогорски, но беше категоричен, че персоналният състав е трябвало да се остави на заден план, докато не се изясни каква ще е политиката на евентуалния кабинет.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Келеша бойко и айдуците му не могат да вдигнат пенсиите, защото за тях няма да остане за крадене. Вие да не си мислите, че келеша бойко и айдуците му са дошли на власт, за да оправят положението на народа? Неее, те са тук, за да си оправят собственото положение така, че 1000 години никой от родата им да не работи.

  2. -К-е-л-е-ш-а- бойко и айдуците му не могат да вдигнат пенсиите, защото за тях няма да остане за крадене. Вие да не си мислите, че келеша бойко и айдуците му са дошли на власт, за да оправят положението на народа? Неее, те са тук, за да си оправят собственото положение така, че 1000 години никой от родата им да не работи.

  3. Ало непросветените популисти, 40 години достоен труд като медицинска сестра =305 лв пенсия ,а разни цигани,проститутки и андрешковци без осигурителен принос=300 лева. СРАМ.

Отговорете