Увеличиха драстично гаранциите за улични ремонти във Варна

Повишават се и изискванията за качество към фирмите изпълнители

Драстично увеличение на гаранциите, които строителните фирми плащат на община Варна при ремонтни дейности и прокопавания на градската улична мрежа, влезе в сила от 1 октомври със заповед на кмета Благомир Коцев. Съгласно нея компаниите изпълнители ще депозират до 400% по-големи суми като гаранция за възстановяване на пътните настилки. Повишават се и изискванията за качество и стандарт на работата им, съобщиха от общината. Промяната се въвежда дни преди началото на строителните дейности по два големи обекта от водния цикъл на града. За реализацията им в продължение на месеци ще има затруднения в трафика по два ключови булеварда.

Според новите тарифи за възстановяване на канализационни отклонения фирмите ще внасят по 246 лв. на кв. м, за прокопавания на ВиК отклонения – по 221 лв. на кв. м, за стандартни тротоари – по 142 лв. на квадрат, а за такива от асфалтобетон – по 126 лв. на кв. м. По старите наредби таксите са били между 48 и 62 лв. на кв. м, като сумите почти винаги са им били връщани напълно без значение на използваната технология и качеството на възстановителните работи, посочват от местната администрация. Оттам уточняват, че увеличението на депозитите е резултат на систематизирана технология за възстановяване на засегнати от прокопаване участъци, която съответства на одобрен от АПИ стандарт на строителните практики.

Фирмите ще внасят новите депозити в сметката на общината, преди да започнат ремонти и няма си ги получат обратно, ако не прилагат въведения стандарт. Контрол по прилагането на заповедта ще упражняват районните кметове, като кметът на общината си запазва правото на надзор върху дейността им.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони