Увеличиха присъдата на мъж, предизвикал катастрофа с двама убити и трима ранени

 

Пловдивският апелативен съд увеличи от 8 години на 9 години и 4 месеца затвор присъдата на Окръжния съд спрямо 26-годишния шофьор Георги Маленов, причинил катастрофа с двама убити мъже на 50-годишна възраст и трима ранени със средни и тежки телесни повреди.

Фаталният инцидент станал на 23 август 2016 г. в село Цалапица, където дрогираният младеж, който бил наказван 18 пъти за различни нарушения на Закона за движение по пътищата, се врязал с колата си „БМВ 320 Д” и със 100 км/ч в населено място в микробус, в който пътували петима служители на фирма „МИГ Инженеринг”.

Според второинстанционния съд наказанието, което подсъдимият Георги Маленов следва да изтърпи, е 14 години затвор , но тъй като по делото е проведено съкратено съдебно следствие след пълни самопризнания на подсъдимия, по закон санкцията задължително се намаля с 1/3. В мотивите на Апелативния съд е посочено, че първоинстанционният съд необосновано е преценил наличието на баланс на отегчаващи и смекчаващи обстоятелства. Сами по себе си младата възраст на шофьора убиец, трудовата му ангажираност и разкаянието за стореното са напълно несъпоставими спрямо демонстрираната изключителна степен на обществена опасност от подсъдимия Георги Маленов.

Под влиянието на употребения „коктейл“ от наркотици - метамфетамин, амфетамин и марихуана, надвишавайки почти двойно предвидената от законодателя максимална скорост за населено място от 50 км/ч на участък, характерен за тази част от деня с повишен интензитет на движението, внезапно пресичайки двойната непрекъсната линия на платното за движение, е връхлетял с управляваното от него МПС и ударил странично товарния автомобил на пострадалите, които по никакъв начин не са могли да реагират на действията му. С оглед на всичко това Апелативният съд смята, че при отчетения превес на отегчаващите отговорността обстоятелства много по-справедливо е на подсъдимия Георги Маленов да се определи по-високо по размер наказание „лишаване от свобода“ от 14 години.

Апелативният съд измени и наказанието на подсъдимия Георги Маленов „лишаване от право да управлява МПС“, като го намали от 13 на 12 години, тъй като по закон същото не може да надвишава с повече от 3 години определеното крайно наказание „лишаване от свобода“. Решението не е влязло в сила и подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право