Уволнението на директора на къщата музей „Иван Вазов” разбуни Сопот

Жители на града искат оставката на кмета Деян Дойнов на протестен митинг на 28 септември

Уволнението на директора на къщата музей „Иван Вазов” в Сопот Стефан Филчев разбуни духовете в града. Местната общественост стяга протестен митинг за 28 септември. На него жители на Сопот ще искат оставката на кмета от БСП Деян Дойнов. На прицел е и заместникът му Николай Новаков, който според уволнения преждевременно Филчев,  от година го бил подложил на невероятен тормоз.

Градоначалникът Деян Дойнов обосновал заповедта си за уволнението на досегашния директор 2 месеца преди изтичане на договора му на 17 ноември 2017 г. с новото изискване за квалификация за заемане на този пост – да имал висше образование по музеология, история или археология, а Стефан Филчев бил филолог. Уволненият директор на къщата музей „Иван Вазов” се закани, че ще си търси правата в съда, а за случая още в понеделник ще сезира и Министерството на културата.

Още преди честванията на Деня на независимостта на България жителите на Сопот излязоха на спонтанен протест пред паметника на патриарха на българската литература, след като научиха вестта за уволнението на директора на музея на Иван Вазов. Местен Инициативен комитет пък призова жителите на града да се съберат на 28 септември (четвъртък) от 17.30 часа пред сградата на Община Сопот, за да поискат всички заедно оставката на кмета и заместник-кмета. „С оглед случващото се в общината през последните 2 години и особено напоследък нека на митинга да изразим гражданската си позиция, своето недоволство от некомпетентните и брутални действия на тандема Дойнов–Новаков и да поискаме тяхната ОСТАВКА”, призовават от Гражданския инициативен комитет в Сопот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България