Уволнен работник осъди месопреработвателна да му наплати 20 000 лв

Уволнен работник от известната фирма за месо и колбаси „Чех 99“ е успял да осъди работодателя да му изплати близо 20 000 лева обезщетения и отпуски.

Решението за обезщетението е на Районния съд във Велико Търново. Дружеството трябва да плати на С.С. две брутни заплати за ноември и декември 2015 г. в размер на 7227 лева, главница от 4336 лева обезщетение с начална дата от февруари миналата година.

Дружеството дължи и 8259 лв. обезщетение за неизползван платен годишен отпуск за две години, както и още парични суми. В съдебното решение се посочва,че служителят е получавал основно трудово месечно възнаграждение от доста сериозната сума за областта от 3935 лева.

Според освободеният от длъжност, работодателят го уволнил без предизвестие и държал незаконно трудовата му книжка. Това се случило през декември 2015 г.

От ръководството на фирмата пък изтъкнали, че щатът бил съкратен. По време на делото обаче е установено,че работодателят е уволнил работника правомерно,но не е изплатил съответните парични суми по Кодекса на труда.

Според съдебното решение работникът има право на предварително изпълнение за присъденото трудово възнаграждение и може да си извади изпълнителен лист преди решението да е влязло в сила.

Според статистиката на Районния съд в старата столица само от началото на годината има десетина трудови дела срещу работодатели,които са в полза на работниците заради неспазено трудово законодателство.

Коментари

Задължително поле