Уволниха на куп 26 работника от машиностроително предприятие в Търновско

За случай на масово уволнение на работници информираха в четвъртък от Областната Дирекция "Инспекция по труда"във Велико Търново. През септември от Агенцията по заетостта е постъпила информация за предстоящо масово освобождаване на 26 работника във фирма в региона в сферата на машиностроенето, информира инж. Невена Стефанова, директор на инспекцията. Тя уточни, че става въпрос за фирма ТМКО ООД, регистрирана в Стара Загора. Фирмата има свое предприятие в Дебелец.

До края на октомври следва работниците да са освободени, посочи още инж.Стефанова и допълни, че процедурата по масовото уволнение до момента е спазена. Предстои да бъдат изплатени възнаграждения и обезщетения на работниците и след това, тези които имат право, да се регистрират в Бюро по труда. Инж. Стефанова увери, че нейното ведомство следи случая и е в постоянна връзка с работниците.

През септември на територията на областта са извършени 115 проверки по сигнали на граждани или за контрол на дадени предписания от предходни проверки. Засечените нарушения са 220, като от тях 154 са на трудовото законодателство, а 65- за здравословни и безопасни условия на труд.

Нарушенията на трудовото законодателство са най- вече свързани с работното време, със заплащането на допълнителни възнаграждения за нощен труд и трудов стаж, също по оформяне на документи или липса на инструкции за безопасна работа. Инспекторите са засекли и един работодател, който е забавил изплащането на заплатите на работниците като забавянето е в размер на 1362 лева. На фирмата са издадени предписания.

Общият брой на предписанията за миналия месец е 217, като 24 от тях са свързани за неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения на вече освободени работници.

"Продължава и съвместната кампания на инспекцията с НАП за контрол на строителните обекти за спазване на данъчното и осигурително законодателство", заяви още инж. Стефанова.

Коментари

Задължително поле