Уволниха прокурорски служител за контакти с подслушван

Служител по сигурността на информацията в Окръжна прокуратура-Шумен е бил уволнен дисциплинарно за нарушаване на етичния кодекс и уронване престижа на съдебната власт, защото били установени негови контакти с мъж, разследван и проследяване със СРС за изготвяне на фалшиви документи за регистрация на коли. Петър П., който е бил с разрешение за достъп по класифицирана информация до октомври 2020г., е атакувал дисциплинарното си уволнение, поискал да бъде върнат на поста и да му бъде изплатено обезщетение 10 400 лв. Покрай публикуваното решение на Районния съд в град Нови пазар, който е отхвърлил всичките му искания, лъсва и случая с неетичното поведение.

Дисциплинарното уволнение станало през юли 2018 г. от окръжния прокурор Маргарита Георгиева, след като стриктни проверки и експертизи показали телефонна връзка между Петър П. и разследвания М.С. Разбира се, служителят на прокуратурата отрекъл да е предупреждавал и изнасял вътрешна информация. Обяснил, че М.С. сам го потърсил по вайбър и целта му наистина била да стигне до служебна информация, но всичко се ограничило до разговори за коли и авточасти.

Сагата започнала в края на 2017 г., когато постъпило искане до Шуменския окръжен съд за използване на СРС за два мобилни телефона на М.С. във връзка с водено досъдебно производство за фалшиви документи за регистрация на МПС. М.С. не бил привлечен като обвиняем. Като служител по сигурността на Окръжна прокуратура Петър П. подготвил необходимата документация и проследяването започнало на 24 ноември. На 4 декември обаче от ДА “Технически операции” информирали, че единият от апаратите не се ползва, слушането било преустановено, а за другия телефон сроковете на СРС-та били удължавани два пъти с по 2 месеца.

На 15 май 2018 г. били извършени претърсвания и изземвания в имоти и автомобили, разследващите прибрали и 2 GSM-а на М.С. Така експертиза на единия установила комуникация, чрез Viber в периода 21 януари 2018 – 8 май 2018 между разследвания и “Милицията”. Между двата абоната имало 25 обаждания - 12 от М.С. към “Милицията” и 13 от “Милицията” към М.С.

Проверка показала, че зад “Милицията” стои номерът на Петър П. Стартирала дисциплинарна проверка. Тогава служителят обяснил, че непознат за него номер и човек го потърсил през Viber. Двамата се срещнали пред блока на Петър, а мъжът поискал информация по воденото досъдебно производство. Вместо да преустанови контакти, Петър П. водил диалози с новия си познат близо 5 месеца. Пред работодателя той обяснил, че всичките им разговори били за коли и скорстна кутия.

Служителят смята уволнението си за неправомерно, защото станало и докато бил в отпуск по болест.

Ако не е съгласен с отказа на магистратите от Нови пазар, може да обжалва пред Окръжен съд-Шумен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право