Уволниха шефка в РЗИ заради радиация и скрити камери

Хотелиери скочиха, че сезонът се проваля

Заместник директорката на Здравната инспекция в Бургас д-р Вергиния Цанова е дисциплинарно уволнена. Началникът д-р Георги Паздеров й връчил заповедта и тя мигом напуска поста. До момента д-р Цанова даваше изявления по всички наболели въпроси, свързани със здравето на бургазлии за обявяването на грипни епидемии, марсилски трески и др.

Д-р Цанова работи в инспекцията от няколко години, преди това е била член на борда на директорите на държавната болница-УМБАЛ. "Не желая да коментирам причините. Не коментирам нищо", отсече директорът на РЗИ д- р Георги Паздеров. Из града обаче се говори, че внезапното уволнение дошло, след като д-р Цанова обяви, че радиацията в залива "Вромос"- любимо място за плажуване и къмпингуване на туристи и местни хора е 50 пъти над допустимото.

Хотелиери от град Черноморец веднага скочиха на протест и се завайкаха, че подобни изявления ще прогонят туристите и ще провалят сезона. По-принцип скандалът с "Вромос" има дълбоки корени още през 2010-та тогавашният областен управител Константин Гребенаров забрани плажуването именно заради радиацията. Причина за нея е изхвърлянето на отпадъци от хвостохранилището на близка мина, която от години е затворена.

Всяко лято с радиацията на "Вромос" избухват скандали. Тази година д-р Цанова припомни, че радиация има, но коментира също, че летуващите там могат да бъдат само предупредени, а всеки в крайна сметка решава сам къде да плажува.

По-късно, след като гръмна ужасяващото "50 пъти", от инспекцията бе уточнено, че радиацията не е в опасни дози и че няма нищо по-различно от други години. Радиацията била два - три пъти над допустимото.

Според запознати обаче отстраняването на Цанова било свързано и с друго. Докато шефът й д-р Паздеров бил в отпуск, тя монтирала скрити камери за наблюдение в СОТ-а. По неофициална информация видеонаблюдението било поставено пред вратата на директора Паздеров и пред деловодството.

Вероятно д-р Цанова не е монтирала камерите сама и била издадена. Това вбесило колегите й и стигнало до министерството, откъдето разпоредили проверка.

"След като преценката е, че съм нарушила правилата, поемам изцяло отговорността, каквато ще да е тя", каза пред "Труд" д-р Цанова.

Коментари

Задължително поле