За три часа над 5000 души разгледаха Парка на миниатюрите във Велико Търново

Сънародниците ни в Словашката република не срещат достатъчна подкрепа от българската държава

Пиян шофьор бяга от проверка и оказва съпротива на катаджии

Завършващи от 22 държави получиха дипломите си от Американския университет

И западни разузнавания са предупредили Турция за готвено покушение срещу Ердоган

18-годишен без книжка ударил велосипедист на 84 години Още двама неправоспособни, но и пияни задържа полицията

Пролетният сафрид се появи Морските вълци пак се жалват от делфините

„Паркинги и гаражи” в Търново с най-голяма печалба за тримесечието Следват го „Обредни дейности” и Онкодиспансера

Иконописец изографисва човешки тела 32-годишният Пламен Русев от Велико Търново се слави като един от най-добрите татуисти

Десетки се изкачиха до Копитото в памет на Боян Петров

Станишев: Успехът на срещата в София са поетите инвестиционни ангажименти към Западните Балкани

Столична община: Всички показатели на питейната вода в София са в норма

НВУ домакинства европейската олимпиада по сигурност и отбрана

Каракачанов: Двойните стандарти на Запада са причината за недоверието на Балканите

Недостигът на кадри в Агенцията за борба с градушките продължава

Ударен ремонт за близо 20 млн. лв. започва в НДК

Ударен ремонт стартира още в първите дни на новата година в НДК. Това ще е най-мащабното преустройство на Националния дворец на културата от построяването му преди 35 години.

В рамките на първите девет месеца на 2017 г. основната сграда на НДК ще бъде модернизирана и адаптирана, така че да отговаря на всички изисквания за провеждане на срещите от българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. През януари 2018 г. България поема щафетата от Естония, при това с 6 месеца по-рано от предвиденото заради оттеглянето на Великобритания от ЕС.

„Сериозна работа и подготовка има до момента, но съществуват и много неизвестни“, каза изпълнителният директор на Двореца Мирослав Боршош. Той е категоричен, че никой не знае какво има зад стените и по таваните на НДК, тъй като не са докосвани над три десетилетия.

Срокът за преустройството на най-големия конгресен център в югоизточна Европа е наистина кратък – до края на септември всичко трябва да е приключило. В този период ще бъдат извършени ремонтни дейности на зала 3 и всичките й прилежащи пространства, зала 4, зала 6, зала 7, 8 и 9, вход А3 и А6, центарлното, източното и западното фоайе, фасадата, тераси и покрив. Изцяло се обновява информационната система на НДК, настилките и осветлението.

На този етап отпуснатите средства от Министерския съвет за цялата дейност в контекста на Председателството са 17 млн. лева. Стойността на ремонта обаче е 20 млн. лв., а закупената конгресно-конферентна техника е 3,5 млн., при това след дълги преговори за сваляне на цената.

На въпрос от журналистите дали парите ще стигнат, Боршош отговори, че всякакъв компромис със средствата ще компроментира Председателството и авторитета на държавата.

77777777777777777777777

Проектът въвежда нова стратегия за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на ток и топлоенергия. Освен това е заложено да се дигитализират системите за управление и комуникация, така че от аналогова до момента сграда, Дворецът се превръща в смарт конгресен и културен център.

„Зала 3 ще е по-голяма, по-удобна и по-функционална от залата на Европейския съвет в Брюксел“, обяви архитектът на проекта Любомир Станиславов. Според него няма друго Председателство, което може да се похвали с такова нещо. Той посочи и основните промени, които ще претърпи Дворецът, а именно – ще стане ефективен, сигурен, „умен“, функционален, което ще развие много повече оттук нататък културната и конферентната му дейност.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. ееех, ако не беха комунистите на тошо, а седерастите, къде ли щеше да заседава демократичен ес?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.