На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Американски съдия разкритикува бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин

ЕС призова Сърбия към конструктивен диалог с Косово

Евтина земя дават на млади фермери Целта е стопаните под 40 години да останат на село

Премиера на филм за дядо Добри в НДК

Христо Стоичков към фенове: Трудете се и не се предавайте! Стотици варненци извиха опашка за автограф от Камата

Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Искат Ценко Чоков обратно в ареста (обзор) Имал разрешение да отиде на зъболекар

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Посланиците от ЕС поздравиха Лиляна Павлова за отличната работа в Триото Естония – България – Австрия

Ударен ремонт за близо 20 млн. лв. започва в НДК

Ударен ремонт стартира още в първите дни на новата година в НДК. Това ще е най-мащабното преустройство на Националния дворец на културата от построяването му преди 35 години.

В рамките на първите девет месеца на 2017 г. основната сграда на НДК ще бъде модернизирана и адаптирана, така че да отговаря на всички изисквания за провеждане на срещите от българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. През януари 2018 г. България поема щафетата от Естония, при това с 6 месеца по-рано от предвиденото заради оттеглянето на Великобритания от ЕС.

„Сериозна работа и подготовка има до момента, но съществуват и много неизвестни“, каза изпълнителният директор на Двореца Мирослав Боршош. Той е категоричен, че никой не знае какво има зад стените и по таваните на НДК, тъй като не са докосвани над три десетилетия.

Срокът за преустройството на най-големия конгресен център в югоизточна Европа е наистина кратък – до края на септември всичко трябва да е приключило. В този период ще бъдат извършени ремонтни дейности на зала 3 и всичките й прилежащи пространства, зала 4, зала 6, зала 7, 8 и 9, вход А3 и А6, центарлното, източното и западното фоайе, фасадата, тераси и покрив. Изцяло се обновява информационната система на НДК, настилките и осветлението.

На този етап отпуснатите средства от Министерския съвет за цялата дейност в контекста на Председателството са 17 млн. лева. Стойността на ремонта обаче е 20 млн. лв., а закупената конгресно-конферентна техника е 3,5 млн., при това след дълги преговори за сваляне на цената.

На въпрос от журналистите дали парите ще стигнат, Боршош отговори, че всякакъв компромис със средствата ще компроментира Председателството и авторитета на държавата.

77777777777777777777777

Проектът въвежда нова стратегия за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на ток и топлоенергия. Освен това е заложено да се дигитализират системите за управление и комуникация, така че от аналогова до момента сграда, Дворецът се превръща в смарт конгресен и културен център.

„Зала 3 ще е по-голяма, по-удобна и по-функционална от залата на Европейския съвет в Брюксел“, обяви архитектът на проекта Любомир Станиславов. Според него няма друго Председателство, което може да се похвали с такова нещо. Той посочи и основните промени, които ще претърпи Дворецът, а именно – ще стане ефективен, сигурен, „умен“, функционален, което ще развие много повече оттук нататък културната и конферентната му дейност.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. ееех, ако не беха комунистите на тошо, а седерастите, къде ли щеше да заседава демократичен ес?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.