Банките спечелиха 517 млн. лв. от такси Доходът от лихви на трезорите нарасна до 1,347 млрд. лв.

Уникална операция направиха кардиолози Медиците поставиха изкуствена аортна клапа на критичен пациент

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 15 август 2018

Възстановяват столичния басейн „Мария Луиза“ Засега е внесено само инвестиционно намерение

Загиналите при срутването на виадукт на автомагистрала в Италия са около 30

Цветан Цветанов: Ако президентът Радев иска да въвежда военно положение, сигурно може да го направи, но в България има правов ред

Вирус покоси деца в Станцията на МС в Слънчев бряг

Нина Добрев обяснява българския жаргон (ВИДЕО)

Затварят хотел в Бяла, работил без категоризация

Григор: Жегата помага на играта ми

Военният ни флот изпробва новите си бързоходни лодки

Премиерът Борисов изрази съболезнования за загиналите при трагичния инцидент край Генуа

Министър Николай Нанков: Две китайски компании са готови да вложат 1,5 млрд. евро в пътя Русе-Велико Търново и тунела под Шипка

Мая Манолова: Реформата в социалната система започва от 2019 г. Варненци се жалват, че общината събира данъци чрез частни съдебни изпълнители

Хиляди на колене пред иконата на Богородица на остров Тинос утре

Ударен ремонт за близо 20 млн. лв. започва в НДК

Ударен ремонт стартира още в първите дни на новата година в НДК. Това ще е най-мащабното преустройство на Националния дворец на културата от построяването му преди 35 години.

В рамките на първите девет месеца на 2017 г. основната сграда на НДК ще бъде модернизирана и адаптирана, така че да отговаря на всички изисквания за провеждане на срещите от българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. През януари 2018 г. България поема щафетата от Естония, при това с 6 месеца по-рано от предвиденото заради оттеглянето на Великобритания от ЕС.

„Сериозна работа и подготовка има до момента, но съществуват и много неизвестни“, каза изпълнителният директор на Двореца Мирослав Боршош. Той е категоричен, че никой не знае какво има зад стените и по таваните на НДК, тъй като не са докосвани над три десетилетия.

Срокът за преустройството на най-големия конгресен център в югоизточна Европа е наистина кратък – до края на септември всичко трябва да е приключило. В този период ще бъдат извършени ремонтни дейности на зала 3 и всичките й прилежащи пространства, зала 4, зала 6, зала 7, 8 и 9, вход А3 и А6, центарлното, източното и западното фоайе, фасадата, тераси и покрив. Изцяло се обновява информационната система на НДК, настилките и осветлението.

На този етап отпуснатите средства от Министерския съвет за цялата дейност в контекста на Председателството са 17 млн. лева. Стойността на ремонта обаче е 20 млн. лв., а закупената конгресно-конферентна техника е 3,5 млн., при това след дълги преговори за сваляне на цената.

На въпрос от журналистите дали парите ще стигнат, Боршош отговори, че всякакъв компромис със средствата ще компроментира Председателството и авторитета на държавата.

77777777777777777777777

Проектът въвежда нова стратегия за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на ток и топлоенергия. Освен това е заложено да се дигитализират системите за управление и комуникация, така че от аналогова до момента сграда, Дворецът се превръща в смарт конгресен и културен център.

„Зала 3 ще е по-голяма, по-удобна и по-функционална от залата на Европейския съвет в Брюксел“, обяви архитектът на проекта Любомир Станиславов. Според него няма друго Председателство, което може да се похвали с такова нещо. Той посочи и основните промени, които ще претърпи Дворецът, а именно – ще стане ефективен, сигурен, „умен“, функционален, което ще развие много повече оттук нататък културната и конферентната му дейност.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. ееех, ако не беха комунистите на тошо, а седерастите, къде ли щеше да заседава демократичен ес?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.