Удариха книжарници търгували с копирани учебници на преподаватели от ВТУ

Тази витрина привлича най-много деца, защото в нея са познатите им учебници.

Полицията и прокуратурата във Велико Търново „удариха” книжарници, които са търгували с копирани учебници на преподаватели от ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”. По случая е образувано досъдебно производство. Разследването се води под наблюдението на Районната прокуратура в старата столица и е за нарушаване на авторските права.

Доходният бизнес процъфтявал от дълго време. Находчивите книжари издирвали учебници и помагала, които масово се търсят от студенти от специалностите в Стопанския факултет на великотърновския ВУЗ. След това грижливо сканирали учебната литература в компютри, а при появата на клиент, незабавно отпечатвали научните книги и ги предлагали на половин цена от реалната.

Разкритието, че търговци се облагодетелстват за сметка на преподавателите направил доц.Петър Петров.

„В края на септември студентка се поинтересува откъде може да си набави мой учебник. Бяха празнични дни и книжарниците не работеха. Независимо от това още на следващия ден тя сподели, че се е снабдила с въпросната литература и ми я показа. Тогава видях, че това не е оригиналният учебник, а копирано издание. Оказа се, че още куп учебници се предлагат в малка книжарничка на метри от сградата на Стопанския факултет”, разказа пред „Труд” доц.Петър Петров.

Той допълни, че нелегалното издание на неговия учебник е предлагано срещу 7,50 лв, вместо на реалната цена от 15 лв.

„Попитах служителката в книжарницата защо продават ксерокопирани учебници, а тя ми отговори: „Щом клиентите си плащат, защо да не ги продаваме?”, сподели доц.Петров.

Оказало се, че по същата схема са ощетени над десетина преподаватели. Сред тях е и областният управител проф.Пенчо Пенчев.

„Това е нередно и смятам, че сериозно са накърнени авторските ни права. Моят учебник беше не само ксерокопиран, но и дори подвързан”, уточни проф.Пенчев.

Репортерска проверка на място установи, че действително няма никакъв проблем да се купи на двойно по-ниска цена учебник или помагало. При запитване за конкретно заглавие , продавачката изважда списък и любезно обяснява какви са цените на литературата. Тя допълва, че ако купувачът пожелае може дори да му се издаде клиентска карта. Така ще ползва отстъпка и стойността на учебниците пада още .

Възмутените преподаватели обаче се почувствали ограбени от незаконната търговия и сезирали полицията и прокуратурата. Проведена била полицейска акция и мвр-служители нахлули в посочения търговски обект. Оказало се обаче, че не само там, но и в други книжарници развиват такава дейност. Иззети са компютри, скенери, копирни машини, размножени учебници и други доказателствени материали.

„Работата по случая продължава. Разпоредени са експертизи”, информираха лаконично работещи по случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони