Ударът на Тръмп срещу руския газ

Кои фирми попадат под санкциите на САЩ за „Северен поток 2“

Капацитетът му е 55 милиарда кубически метра годишно, дължината на две тръби е повече от 2400 км

Министерството на финансите на САЩ заяви, че санкциите срещу газопровода „Северен поток 2“ и „Турски поток“ ще влязат в сила незабавно. Производителите трябва незабавно да спрат строителството. По-рано швейцарската компания Allseas, която се занимава с полагането на газопровода, вече спря работата и сроковете за завършване на строителството се отлагат.

gazeta.ru

Санкциите на САЩ по газопровода „Северен поток - 2“ и „Турски поток“, предвидени в бюджета за отбрана за фискалната 2020 година, влизат в сила незабавно. Това се посочва в публикация на Министерството на финансите на САЩ, относно правилата за действие на американските ограничителни мерки.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа военния бюджет на страната (National Defense Authorization Act, NDAA) за 2020-а. Той възлиза на 738 милиарда долара. Американските депутати включиха в бюджета разпоредба за санкции срещу компаниите, участващи в проекта „Северен поток - 2“.

„От момента на подписването на бюджета от президента на 20 декември 2019 г. разпоредбите на член 7503 от NDAA незабавно влизат в сила. Участващите страни, които съзнателно продават, наемат или предоставят съдове за полагане на тръби, на дълбочина 100 или повече фута под морското ниво за изграждането на „Северен поток - 2“ или „Турски поток“, трябва да осигурят незабавното прекратяване на строителните дейности от тези кораби“, се казва в специалния коментар.

В същото време в обяснението е отбелязано, че може да има изключения от това изискване за прекратяване на дейностите. Става дума за ситуации, при които работата на компания е важна за безопасността на тръбопровода или за екипа на борда на кораба, за защитата на човешки живот или техническото обслужване, както и за избягване на екологични или други значителни щети.

Държавният секретар и министърът на финансите на САЩ трябва да представят предложения за санкциите на комисиите на Конгреса в рамките на 60 дни от влизането в сила на документа.

Под санкциите могат да попаднат италианската Saipem, немските Uniper и Wintershall, британско-холандската Shell, австрийската OMV и френската компания Engie.

По-рано стана известно, че тръбополагащата компания за газопровода на „Северен поток - 2“, швейцарско-холандската Allseas, спира своята дейност във връзка с приемането на военния бюджет на САЩ.

На 19 декември американските сенатори Тед Крус и Рон Джонсън предупредиха компанията за „смазващи и фатални“ санкции. В писмо до компанията сенаторите посочиха, че Allseas рискува значително да намали стойността на своите акции и да загуби финансовата си жизнеспособност. Освен това, според тях, Русия „плаща на всички страни много значителни суми“, за да завърши строителството.

Санкциите, които влязоха в сила, ще засегнат компаниите, участващи в изграждането на газопровода, както и топ мениджърите на тези компании. Бизнесът на тези компании ще бъде отрязан от американския пазар, тъй като всички транзакции под американска юрисдикцията ще бъдат ограничени. Мениджърите могат да загубят възможността да влизат в САЩ, както и да се изправят срещу блокиращи транзакции, свързани с техните недвижими имоти или активи.

Газопроводът „Северен поток 2“ е изграден на 92%. Дания беше последната страна, която забави изграждането на „СП - 2“, но след две години съпротива, тя издаде разрешение за полагането и сега се работи в този участък.

Американските парламентаристи се опасяват, че Русия, благодарение на „Северен поток - 2“, ще получи нови лостове за въздействия в Европа. Сенаторът Тед Крус многократно е заплашвал компаниите, участващи в строителството, със санкции, заявявайки, че пускането в експлоатация на газопровода „ще донесе на Русия милиарди долари, които ще бъдат използвани за финансиране на военната агресия срещу Америка и срещу Европа“. Крус посочи също, че американските ограничения могат да забавят работата на „СП -2“ с една година. Сенаторите са уверени, че Русия няма технологията за дълбоководно полагане на тръби, така че строителството ще спре.

Сроковете за въвеждане в експлоатация на руския газопровод се удължиха. Руският вицепремиер Дмитрий Козак, отговорен за горивно-енергийния комплекс (ГЕК), обяви че „Северен поток - 2“ ще започне да работи в средата на 2020 г.. Преди това се планираше това да се случи до края на 2019 г.

„Северен поток - 2“ е газопровод, който тръгва от Уст-Луга в Ленинградска област, върви по дъното на Балтийско море по трасето на „Северен поток -1“ до пристанището Грайфсвалд в Германия. Капацитетът му е 55 милиарда кубически метра годишно, дължината на две тръби е повече от 2400 км. Оператор на Nord Stream 2 е AG. Инвеститори са Газпром, OMV, Wintershall Dea, Uniper, Shell и Engie. Цената на строителството е около 9,5 милиарда евро. Проектът засяга юрисдикциите на Русия, Германия, Финландия, Швеция и Дания.

Превод за “Труд” - Павел Павлов

Коментари

Задължително поле